La comarca del Montsià és un conglomerat de paisatges de muntanya, plana, costa i delta; on la naturalesa i l’agricultura s’agafen de la mà per esdevenir un dels territoris més atractius del Principat. Un territori que també sorprèn pel seu valor patrimonial, gràcies al llegat que n’han deixat els seus diferents pobladors, des de la prehistòria fins als nostres dies.
El Montsià: parcs naturals, costa, gastronomia i els contrastos d’un territori divers
Sense cap mena de dubte, els Parcs Naturals dels Ports i del Delta de l’Ebre són el principal atractiu de la comarca, on una biodiversitat i fauna úniques als Països Catalans, es converteixen en un punt obligatori per conèixer i gaudir de la natura i els paisatges diversos d’aquest indret.
D’altra banda, el Montsià és terra d’agricultors i pescadors, on l’arròs esdevé l’element primordial d’una gastronomia envejada arreu del món; convertint el territori més meridional del Principat, en tot un reguitzell de plaers per descobrir amb els 5 sentits.
Amposta
Amb vestigis d’un important poblat iber, la capital del Montsià ha estat el nucli principal del marge dret del riu Ebre des de temps immemorials; i per la seva contraposició amb la capital històrica de les Terres de l’Ebre, ha esdevingut també el referent i eix vertebrador de la identitat de tota la comarca.
Actualment, és el punt de partida ideal per a tots aquells que vulguin descobrir les meravelles naturals del Montsià; però també per aquells que vulguin descobrir la seva història (i prehistòria), a través del Museu de les Terres de l’Ebre, o dels mateixos jaciments arqueològics que amaga la ciutat i tot el seu terme municipal.
Són rellevants els sepulcres de fossa neolítics, la cova sepulcral del Calvari, amb restes de les primeres edats dels metalls, o la necròpolis ibèrica d’Oriola. Així com d’altres punts ineludibles de la capital del Montsià com el seu Castell, que conserva vestigis ibers, àrabs i medievals; i el seu característic Pont Penjant, que tot i datar del segle XX, destaca per ser el segon pont penjant de tot el món construït amb formigó armat, esdevenint un punt emblemàtic de la ciutat.
El Delta de l’Ebre
Amb una extensió de 7.736 hectàrees, el Parc Natural del Delta de l’Ebre està dividit pel riu Ebre entre les comarques del Montsià i el Baix Ebre; és la zona humida més gran dels Països Catalans i una de les més importants de tot el Mediterrani.
El paisatge del Delta es conforma de terres totalment planes que li donen un aspecte únic; on les grans extensions d’arrossars es troben amb nombroses llacunes, sòls salins amb cirialeres, joncs marins, canyissars i platges llargues i arenoses.
Tot plegat un paratge natural singular, que esdevé llar d’una importantíssima riquesa faunística on hi conviuen mamífers, rèptils, amfibis, peixos, zooplàncton, invertebrats, i especialment, ocells; essent un nucli de nidificació excepcional, on hivernen, reposen i alimenten 325 de les 600 espècies d’aus que existeixen a tota Europa.
El Massís dels Ports
A l’extrem occidental del Montsià, el Massís dels Ports abasta també part del Baix Ebre i la Terra Alta, a més a més del Matarranya a la Franja i els Ports i el Baix Maestrat al País Valencià; essent el Tossal del Rei, el cim compartit entre els tres antics regnes de la Corona d’Aragó.
El Parc Natural homònim, declarat l’any 2001 per la Generalitat de Catalunya, esdevé un paratge rellevant per la seva vàlua geològica, biològica, paisatgística i cultural. El seu relleu escarpat, accidentat i abrupte, així com la diferència entre el vessant marítim i el vessant interior han generat un elevat nombre d’ambients diferents que han permès la proliferació d’una gran diversitat de flora i fauna.
La cabra salvatge ibèrica, el gat fer, la llúdriga, el voltor, l’àliga daurada, l’àliga perdiguera, l’astor, el falcó pelegrí, el duc, el dragó rosat, la tortuga de rierol, el tritó verd són alguns dels animals protegits que habiten aquest espai, que compta amb itineraris senyalitzats i àrees de lleure condicionades per gaudir al màxim de la natura.
La costa: del Delta al Sénia
Els municipis i les nombroses platges que recorren la costa del Montsià, esdevenen un entorn idíl·lic en qualsevol època de l’any, on més enllà de gaudir del bany i de la gran oferta d’allotjaments de què disposa la zona, compta amb una de les millors gastronomies del país, amb paelles marineres, peix i marisc d’una qualitat excepcional.
Sant Carles de la Ràpita destaca per ser el port amb major nombre d’embarcacions de pesca de tot el Principat; en un municipi amb un important valor patrimonial, que més enllà del seu origen morisc, compta amb una important arquitectura neoclàssica que recorda el temps en què el rei Carles III la volgué convertir en un port comercial amb el continent americà.
Al sud, les Cases d’Alcanar, el barri pescador del municipi històric, esdevenen un punt típicament mariner, amb el seu conjunt de cases blanques i la seva bona oferta de restaurants.
Altres espais d’interès
Més enllà del patrimoni natural immens del Montsià, els seus municipis i paisatge guarden tresors històrics molt rellevants. Destaquen els nuclis medievals d’Ulldecona, la Sénia, la Galera o Alcanar; així com els nombrosos jaciments ibers d’arreu de la comarca, com el poblat de la Moleta del Remei o la Necròpolis d’Oriola. A més a més, el Montsià conserva nombroses mostres de pintures rupestres de gran rellevància, situades diversos indrets, com Ulldecona, Freginals, Godall, o Mas de Barberans.
Tornant al patrimoni natural, la Serra del Montsià, que separa la línia costanera de la plana interior de la comarca, esdevé un mirador natural privilegiat tant del Delta de l’Ebre, com del Massís dels Ports i les comarques circumdants. A més a més, és també un Espai d’Interès Natural de Catalunya, on hi són permesos l’excursionisme, l’escalada i la B.T.T.
D’altra banda, són nombrosos els itineraris senyalitzats que recorren la comarca, permetent gaudir del paratge natural, agrícola i patrimonial del Montsià: Rutes de la Pedra en Sec, de l’Oli i de les oliveres mil·lenàries, el pas del GR-92 que travessa la comarca resseguint la Serra del Montsià, o la possibilitat de resseguir l’antiga Via Augusta romana, són algunes de les desenes d’opcions per descobrir la comarca més meridional del Principat.