Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu del metge Santiago Mallafré

Mor als 80 anys Santiago Mallafré, el metge dels tarragonins

Tota una vida dedicada als seus pacients

Imatge d'arxiu del metge Santiago Mallafré
El metge Santiago Mallafré, en una imatge d'arxiu | ACMT

Tota la ciutat de Tarragona està de dol. Ha mort Santiago Mallafré als 80 anys, el metge de capçalera més popular de la ciutat. Nascut el 1939, Mallafré forma part d'una important nissaga de metges que han deixat petjada a la ciutat de Tarragona i voltants. El seu germà, Pere Mallafré; pare, avi i besavi ja van ser metges, i també ho són la seva filla, Maite Mallafré, i el seu nebot, Pere Pau Mallafré.

Quan es va llicenciar de Medicina General l'any 1963 va tornar a Tarragona i va començar a treballar al servei d'urgències nocturn. Va conèixer i atendre les famílies que vivien en barraques repartides arreu de la ciutat, especialment aquelles concentrades a la llera del riu Francolí i a les parcel·les Tuset, així com a la Savinosa, al polígon Entrevies i al voltant de l'ermita de la Salut. Mallafré va ajudar aquells nens i adults que patien patologies derivades del fred i la gana. Santiago Mallafré va tenir sempre molt presents els valors humanístics al llarg de la seva trajectòria.

El doctor va consolidar la seva etapa de metge de capçalera durant la seva etapa a l'Hospital de la Creu Roja, inaugurat el 1969 i en el qual va estar vinculat fins al seu tancament, el 1996. Mallafré compaginava les visites a la consulta de l'hospital i les visites a domicilis pel matí, mentre que per la tarda atenia els pacients a la seva consulta privada de la Rambla Nova. Treballava durant catorze hores al dia dedicant-se de ple a la medicina i als seus pacients.

El passat mes d'octubre, l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT) i la Xarxa Sanitària Santa Tecla van atorgar-li el Premi Rafael Battestini d'Honor, per la seva destacada trajectòria professional a l'àmbit territorial de Tarragona i pels seus valors humanístics.