Imatge d'arxiu de Sean Connery, amb jaqueta negra i jersei blanc

Mor als 90 anys l'actor escocès Sean Connery

Va interpretar set vegades el paper de James Bond al cinema

L'actor escocès Sean Connery, una de les últimes grans llegendes del cinema, immortalitzat pel seu rol d'agent secret James Bond, ha mort als 90 anys, segons ha confirmat la seva família a la cadena BBC. Connery va ser el primer —i segons molts crítics, el millor— James Bond de la història, un personatge que va interpretar set vegades i que va donar-li reconeixement. El 2003 es va retirar de la pantalla gran després de 'La lliga dels homes extraordinaris' i els darrers anys de la seva vida els va passar a les Bahames.

Connery, nascut l'any 1930 a Edimburg (Escòcia), deixa un llegat il·lustre de pel·lícules en la seva trajectòria, com 'Robin i Marian' (Richard Lester, 1976), 'Els Intocables d'Elliot Ness' (Brian De Palma, 1987) o les seves grans col·laboracions amb el director Sidney Lumet, com 'L'Ofensa' (1973). També es recorden les seves interpretacions a 'El nom de la rosa', 'India Jones i l'última croada' —fent de pare de Harrison Ford—, 'La Roca' o 'La caça de l'Octubre Roig'. 

L'intèrpret, nomenat Sir pel govern britànic i Cavaller de la Corona per la reina Isabel II l'any 2000, va guanyar un Oscar a Millor Actor Secundari, precisament per la seva aparició a 'Els Intocables', així com dos premis de l'acadèmia del cinema britànic (BAFTA) i tres globus d'or.

Entre futbol i cinema, va triar el setè art

Sean Connery va deixar l'escola en plena adolescència i va fer diverses feines abans de debutar a mitjans de la dècada de 1950 al cinema. L'any 1953, va prendre una decisió important, triant el cinema per davant del futbol, tot i haver rebut una oferta del Manchester United per incorporar-se al seu equip de la lliga anglesa. El seu gran salt va arribar l'any 1962, quan va ser el primer James Bond a la pel·lícula 'Dr. No'. Fins a l'any 1971 va interpretar l'agent 007 altres cinc vegades —amb una setena vegada l'any 1983. 

Casat entre 1962 i 1973 amb la també actriu Diane Cilento, amb qui va tenir un fill —l'actor i director Jason Connery—, Connery compartia la seva vida des de l'any 1975 amb la pintora Micheline Roquebrune, amb qui ha viscut a les Bahames fins al final dels seus dies. En aquest sentit, també cal recordar la vinculació de l'actor escocès amb Espanya, ja que durant més d'una dècada va tenir casa a Marbella, on va ser un dels personatges més populars de la 'jet set' del municipi andalús.