Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Expliquen per què una dona va morir durant l'assaig de la vacuna de la Covid-19

La víctima era una de les voluntàries que participava en l'estudi del sèrum del laboratori xinès Sinopharm

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
Una dona ha mort durant l'assaig de la vacuna del laboratori Sinopharm | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

Una dona peruana que participava en l'assaig clínic de la vacuna contra la SARS-COV-2 del laboratori xinès Sinopharm ha mort per una pneumònia causada pel coronavirus. No obstant això, els responsables que duen a terme la investigació han volgut aclarir que la defunció d'aquesta pacient no vol dir que el sèrum d'aquesta empresa no sigui eficaç.

Segons la Universitat Peruana Cayetano Heredia (UPCH), que està a càrrec de l'estudi en el qual participava la víctima, la dona va rebre un placebo i no la vacuna real. Una cosa que sol ser habitual en aquesta classe d'assajos.

Per dur a terme la investigació, els experts van demandar la presència de 6.000 voluntaris. A 2.000 d'ells se'ls va injectar la vacuna de Sinopharm elaborada amb la soca de la SARS-COV-2 de Wuhan, a altres 2.000 se'ls va subministrar la soca de Pequín i a la resta se'ls va aplicar un placebo.

La dona, que formava part de l'últim grup, va desenvolupar la malaltia de forma regular perquè no havia estat immunitzada, i com que patia patologies greus prèvies, com ara diabetis i hipertensió, el virus es va agreujar.

Més d'una setmana batallant entre la vida i la mort

Des de la UPCH han assenyalat que la morta va ser diagnosticada amb coronavirus i tractada des del primer moment. A més, han subratllat que quan el seu estat de salut va empitjorar va ser hospitalitzada de forma immediata i que al centre mèdic va tenir accés a un ventilador mecànic quan va ingressar a la unitat de cures intensives (UCI).

«Va rebre totes les atencions indicades per tractar aquesta malaltia i les seves complicacions, i va estar lluitant per la seva vida més d'una setmana, sense que pogués vèncer el virus», han explicat des del centre d'estudis i investigació.

A més, els experts també han destacat que a totes les persones que s'ofereixen com a voluntàries per realitzar la investigació se'ls informa que han de seguir amb les prevencions habituals per evitar que es contregui el virus, ja que ells desconeixen si han rebut la vacuna o el placebo.

Malgrat les declaracions dels professionals de la UPCH, la mort de la dona ha estat comunicada al comitè de seguretat i a les autoritats competents i seran ells els que finalment aclareixin els fets.

El passat mes de desembre, l'assaig clínic de la vacuna de Sinopharm ja va haver de ser suspès per l'Institut Nacional de Salut (INS) durant gairebé una setmana després que un voluntari de 64 anys desenvolupés diversos símptomes neurològics, com debilitat a les cames, similars a la síndrome de Guillain-Barré.

Perú adquirirà més de 38 milions de dosis

El govern del Perú es manté a l'espera de rebre el primer lot dels 38 milions de dosis del sèrum de Sinopharm que s'ha compromès a adquirir en aquest 2021 per immunitzar la població. Tot i que el president del país sud-americà, Francisco Sagasti, va anunciar que el primer lliurament de vacunes arribaria al gener, sembla que l'administració pública no ha aconseguit concretar l'enviament i no aconseguiran arribar a temps abans de l'1 de febrer.

A més, tot apunta que ha estat un grup d'empreses al qual s'ha compromès ara a pagar els costos i a dur a terme els tràmits necessaris per portar els sèrums.

El contracte que ha signat Perú amb Sinopharm és, aparentment, el de més magnitud per aconseguir les vacunes. No obstant això, també ha acordat la compra de 14 milions de dosis al laboratori britànic AstraZeneca i ha garantit 13,3 milions de dosis de la iniciativa multilateral COVAX .

Una gran quantitat de sèrums que haurien de ser suficients per poder immunitzar a tota la població de país. No obstant això, una recent enquesta ha revelat que un 48% dels peruans no està disposat a rebre la injecció perquè considera que el temps rècord en què s'ha desenvolupat és un factor clau perquè no sigui segur.