Mor una heroïna d'11 anys després de salvar quatre vides

La mare i la germana de Shania van decidir donar els seus òrgans, amb els quals es va poder salvar la vida de diverses persones

Una persona agafa una mà d'una altra al llit d'un hospital
La mare i la germana de Shania van decidir donar els seus òrgans, amb els quals es va poder salvar la vida de diverses persones| iStockPhoto (gorodenkoff)


El passat 5 de gener va morir Shania McAshees, una nena d'11 anys amb una malaltia que l'obligava a estar connectada a un respirador. Finalment, el cor de la nena es va parar a l'Hospital Infantil de Belfast, a Irlanda de nord. Però abans, Shania va esdevenir una heroïna al seu país pel gest heroic de salvar la vida de quatre persones.

Shania portava dies intubada, connectada a una màquina de suport vital. Va morir envoltada de la seva família, que abans del fatal desenllaç va prendre la decisió de donar els òrgans de la nena. Gràcies a aquest gest, la seva tràgica mort ha salvat la vida de quatre persones.

Van ser moments molt durs perquè feia dies que Shania, molt malalta, lluitava per la seva vida, fins que els metges van comunicar a la família que el final era inevitable. La seva mare, Bronagh, i la seva germana gran, Danielle, van estar al seu costat en tot moment i, quan els metges els van donar la mala notícia, van prendre la decisió més difícil.

Danielle, mare de tres fills, ha iniciat una campanya per recaptar fons en benefici de la salut mental infantil. La seva intenció és que «altres nens no hagin de passar pel que passem nosaltres». En la publicació de Facebook on recapta diners per a l'organització Young Minds, es pot llegir: «Shania sempre estarà en els nostres cors. Era una persona alegre, plena d'amor».

L'objectiu de la iniciativa era arribar a les 6.000 lliures (uns 6.800 euros) i, en una setmana, més de 300 persones han aportat l'equivalent a 6.200 euros. La resposta de la gent després de conèixer la història de Shania parla per si sola. A més, la família ha organitzat una caminada benèfica per recaptar fons per «Stairway to Heaven». Aquest és un projecte de la mateixa organització benèfica per commemorar el que hagués estat el dotzè aniversari de la nena, el pròxim 9 de maig.

Amant dels animals i aficionada al Tik Tok

A Shania li agradava cantar i ballar. Solia penjar els seus vídeos a la plataforma Tik Tok i, a més, li encantava passar l'estona amb els seus nebots, Cormac i Hair. La seva mare la descriu com «una nena amb un caràcter entranyable, plena d'amor i sempre cuidant els qui estaven al voltant d'ella». La seva germana Danielle assegura que «guardarà cada foto seva com un tresor i que serà un record del que hem viscut durant 11 anys, ella era la meva germaneta».

La seva mare i la seva germana també recorden que Shania era el cor del seu barri, molt estimada per tots els veïns i els nens del veïnat. «Tots tenen algun record d'ella», assegura la seva germana, que explica que Shania era una gran amant dels animals i de vegades feia de voluntària i ajudava al centre veterinari del seu barri.

La comunitat de veïns de Shania McAshee estava consternada després de conèixer la trista notícia de la defunció de la menor. Tot i conèixer l'estat en què es trobava, confiaven en la fortalesa i vitalitat de la nena perquè es recuperés. El funeral se celebrava quatre dies després de la seva mort, encara que en petit comitè per les normes antiCovid.

La donació d'òrgans salva milions de vides

La donació d'òrgans és una pràctica cada vegada més estesa que aconsegueix salvar milions de vides cada any al món. Segons els metges, els òrgans d'una persona donant poden ajudar a salvar unes 50 persones, ja que es donen des dels òrgans interns fins a la pell, la medul·la òssia i la còrnia oculta. La majoria de les donacions d'òrgans i teixits ocorren quan el donant mor, encara que alguns poden ser donats en vida.

Poden donar òrgans persones de totes les edats i orígens, encara que, en el cas dels menors d'edat ha de ser autoritzat pels seus progenitors o el seu tutor legal. Els majors de 18 anys poden indicar el seu desig de ser donant signant un document o expressant el seu desig a la família abans de morir.


Comentaris

envia el comentari