Alumnes universitaris en una classe

Mor Jorge, el professor que va impartir classes fins a l'últim dia enganxat a l'oxigen

Ha traspassat als 71 anys després de patir coronavirus

Perú s'ha vestit de dol. Jorge Jesús Gavelán Izaguirre, un professor de 71 anys, ha mort després de patir la Covid-19 i continuar impartint les seves lliçons de manera telemàtica. El mestre donava classe a la Facultat de Ciències Comptables de la Universitat Mayor de San Marcos quan el passat mes de gener va contraure coronavirus, una malaltia que es va agreujar perquè patia una patologia cardíaca prèvia.

Després del diagnòstic, el centre educatiu va decidir contractar un substitut per la seva matèria, però Jorge Jesús es va adonar que l'altre professor no estava complint en les seves funcions. Per aquest motiu, va decidir tornar al seu lloc de treball tot i que les seves filles li van demanar que descansés.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«Només va paralitzar les classes quan li van posar el marcapassos. San Marcos va col·locar un professor substitut per un parell de mesos, però el meu pare es va adonar que el professor no havia completat el síl·labus ni havia passat les notes dels alumnes al sistema. Llavors, va decidir tornar a impartir classe».

«Li vam dir: papa, para, i ens va dir: No, jo vull continuar. I va continuar. Dictava classes virtuals tres vegades a la setmana, a tres grups diferents», ha explicat una de les seves filles a un mitjà de comunicació del país. Per poder impartir les lliçons, el mestre va haver d'adquirir un equip d'oxigen que l'ajudés a combatre l'asfíxia que patia a conseqüència de la malaltia. Va començar a impartir classe tres vegades a la setmana, una mitjana de 6 hores diàries per les quals necessitava quatre litres d'oxigen».

«Va ser molt fort, va veure morir gent tots els dies»

Jorge Jesús va aconseguir fer l'examen final als seus alumnes, però només uns dies després va començar a sentir-se malament. «De necessitar quatre litres d'oxigen, va passar a nou litres i el vam haver de portar a l'hospital». Allà li van realitzar un test d'antígens i va sortir negatiu. «Li van prendre una tomografia pulmonar i li van dir que tenia fibrosi i un vessament pleural». 

«El meu pare ens va demanar, si us plau, que si la prova sortia positiva el portéssim a casa perquè ell no volia tornar a l'àrea de Covid. Quan va estar a l'UCI va ser molt fort i va veure morir gent tots els dies». Tot i això, el professor va haver d'ingressar per la gravetat del seu estat, on finalment va morir dos dies després de realitzar el seu últim examen.

Gran commoció entre els seus alumnes

Jorge Jesús Gavelán Izaguirre feia més de 35 anys que impartia classes a la Universitat Nacional de San Marcos de Perú i la seva mort ha causat una gran commoció entre els seus alumnes, qui el recorden amb molta estima i com un apassionat de la seva feina. «Va ser un excel·lent docent, dels pocs que vivia la vocació. Va prioritzar l'educació sobre la seva salut, el llegat que ens entrega serà motiu per generar un gran canvi al país», ha destacat Esteban Aguilar, un dels alumnes del mestre.

«He tingut el plaer de ser el seu delegat en dues ocasions i he vist un gran interès pels alumnes. Estic molt agraït per tota la disposició del professor, i dona un gran exemple d'obstinació i persistència», ha assenyalat Kevin Carmona, un altre estudiant. «Sempre vaig admirar la vocació de servei de qui en vida va ser el professor Jorge Gavelán. És admirable que el professor, tot i les limitacions que ens posa la vida, sempre es veia content i joiós en contemplar el resultat que va deixar als seus alumnes».