Mor l'historiador Josep Fontana

Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'any 2006 i el 2007 va rebre el primer Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística

Josep Fontana, en arxiu
Josep Fontana, en arxiu | Viqupèdia

L'historiador català Josep Fontana ha mort aquest dimarts, 28 d'agost, als 86 anys. Fontana, nascut 1931 a Barcelona, era un dels historiadors més prestigiosos i condecorats de Catalunya. L'any 2006, per exemple, va ser condecorat amb la creu de Sant Jordi

Entre la seva dilatada trajectòria, d'altra banda, destaca el fet que fou fundador, i durant deu anys, director de l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives, annex a la Universitat Pompeu Fabra on també va ser-ne professor. Fontana, però, també va impartir classes a la Universitat de Barcelona, la Universitat de València i la Universitat de Liverpool, a Anglaterra. 

Va ser alumne d'en Jaume Vicens Vives

El seu interès per la història va començar de ben jove, ja el 1956 es va llicenciar en Filosofia i Lletres, especialitzant-se en Història, a la Universitat de Barcelona. En aquesta mateixa universitat aconseguiria el seu doctorat el 1970. Durant el seu període informatiu, va ser alumne d'altres dos grans historiadors: Jaume Vicens Vives i Ferran Soldevila.    

La seva recerca va estar centrada en la història econòmica i la història espanyola del segle XX estant molt influenciat per autors com Pierre Vilar, Walter Benjamin i Antonio Gramsci. Autor de 18 obres publicades, va col·laborar també a dues de les revistes d'història més importants de Catalunya, 'Recerques' i 'Avenç'. 

Crític amb la transició espanyola

Militant durant més de 20 anys del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), va qüestionar, en la seva anàlisi històrica, l'anomenada transició política espanyola, període d'entre finals dels 70 i començaments dels 80 on l'estat espanyol va consolidar el seu actual règim de monarquia parlamentària.

La seva visió crítica d'aquest període històric es veuria exemplificada en conferències com 'Bases per una nova transició', la qual va pronunciar el dia 30 d'octubre de 2004  dins els XXXIII Premis Octubre entregats per la Universitat de València.

A més de la creu de Sant Jordi, l'any 2007 també va rebre el Premi Nacional de Cultura de Catalunya a la Trajectòria Professional i Artística. Durant els seus últims anys, es mostraria a favor de la independència de Catalunya però no a qualsevol preu. L'historiador català afirmava en una entrevista feta el 2007: «M'apunto a la independència si és realitzable sense danys per ningú».


Comentaris

envia el comentari