rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Mor mossèn Josep Dalmau, històric activista independentista

Dalmau ha mort aquest dimecres, 5 de setembre, als 91 anys
Mossèn Dalmau, en arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

El mossèn Josep Dalmau, històric activista independentista, ha mort avui als 91 anys. El setmanari 'Revista de Catalunya', així mateix, s'ha fet ressò de la seva mort. 

Cal destacar que mossèn Dalmau va participar en la creació de l'Assemblea de Catalunya l'any 1971 i, en aquest sentit, ha participat en tota mena de projectes i iniciatives amb la independència de Catalunya com a pal de paller.  

 

Promotor de la candidatura de Xirinacs al Nobel 

És una de les notes principals de llegat que deixa Josep Dalmau. I és que durant la transició aquest va ser un dels grans valedors de la figura de Lluís Maria Xirinacs al premi Nobel de la pau. 

 

D'altra banda, un altre dels ítems més recordats del seu llegat és que va formar part del grup promotor que va formalitzar el retorn de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat de Catalunya.

 

Una llarga trajectòria com a activista catalanista 

La trajectòria de Dalmau com a activista independentista és d'allò més dilatada. Per exemple, cal destacar que a finals dels anys 80, el mateix mossèn va participar en la fundació de la Convenció per la Independència Nacional. Entitat que, per cert, es registra com una de les primeres iniciatives tàcites a favor de la independència de Catalunya. 

 

Anys més tard, concretament el 1986, Josep Dalmau va ser el màxim exponent del santuari del castell de Gallifa, dedicat a l'ecologia. D'altra banda, Dalmau també deixa per a la història un enorme ventall de llibres i documentació escrita sobre l'anhel independentista català amb títols com 'Distensions cristianomarxistes', del 1967; 'Agonia de l'autoritarisme catòlic', escrit el 1968; o 'La batalla per l'autodeterminació dins la Unió Europea', escrit el 2005. 

 

El seu darrer llibre, finalment, és de l'any 2014 i duu per títol 'Segones memòries. Una lluita per sobreviure amb dignitat'