Mor la prioratenca Neus Català, última supervivent catalana dels camps nazis

Era natural dels Guiamets, on ha mort aquest dissabte, i tenia 103 anys

Neus Català
Neus Català ha mort als 103 anys. | CatalunyaDiari.cat

Aquest dissabte, 13 d'abril, ha mort als 103 anys d'edat Neus Català i Pallejà, la darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis. Català era nascuda als Guiamets, a la comarca del Priorat, localitat on ha mort aquest dissabte. L'enterrament es farà a Móra d'Ebre.

La darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis

L'any 1944, Català va ser deportada al camp de concentració de Ravensbrück, on van morir vora 92.000 persones. Infermera de professió i militant del PSUC, Català va exercir la seva professió a la rereguarda, en defensa de la República, i va exiliar-se a França. L'esclat de la Segona Guerra Mundial i la caiguda de França la van dur, però, a implicar-se també a la Resistència.

Neus Català
Neus Català va ser alliberada el 1945 de Ravensbrück. | CatalunyaDiari.cat

 

Va ser allà on va ser denunciada anys més tard per les autoritats nazis i va ser detinguda el 1943. Abans de ser deportada a Ravensbrück, va rebre maltractaments i tortures a Limoges. Al camp de concentració, va ser obligada a treballar en la indústria armamentística. Neus Català va sobreviure durant 15 mesos a la situació del que ella mateixa anomenava «camps de la mort». Era, fins aquest dissabte, la darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis.

Una vida dedicada a la lluita antifeixista

Nascuda als Guiamets, al Priorat, el 6 d'octubre de 1915, Català era presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació l'any 2005. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2005, la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona el 2014 i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya el 2015. En tornar del camp de concentració de Ravensbrück, Català va establir-se de nou a França, on va persistir amb la seva lluita antifranquista des de l'exili.

Va tornar a Catalunya amb la democràcia, primer a Rubí i després als Guiamets. Recentment vivia en una residència geriàtrica de la seva vila natal, on ha mort aquest dissabte, 13 d'abril.

La mort de Català s'ha sabut a mitja tarda d'aquest dissabte. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ja ha expressat aquest dissabte a la tarda el seu condol:


Comentaris

envia el comentari