Ha mortJoanMargarit. El poeta i arquitecte català ha perdut la vida als 82 anys a conseqüència d'un càncer. Margarit (Sanaüja, Segarra, 1938) era Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i va rebre el premiCervantes el passat 21 de desembre. Com a arquitecte, havia participat en la construcció de la SagradaFamília. També havia estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat, l'any 2008, per Casa de Misericòrdia.
Margarit, tot i ser arquitecte, va iniciar la seva trajectòria com a escriptor i poeta als anys 60. Tot i això, no va ser fins als finals dels 70 i principis dels 80 quan va començar a escriure amb continuïtat, fos en català o en castellà. Des d'aquell moment i fins gairebé la seva mort, Margarit va publicar desenes de poemes i antologies com Estació de França, No era lluny ni difícil, Noves cartes a un jove poeta o Per tenir casa cal guanyar la guerra.
Traduccions
Si bé és cert que la seva carrera com a escriptor es basa en poemes, Margarit també compta amb una àmplia trajectòria en el món de la traducció. L'arquitecte català va traduir diverses obres d'altres autors. Per exemple, va fer l'edició en castellà del llibre Estimada Marta de Miquel Martí i Pol o del Poema inacabat de Gabriel Ferrater. També va realitzar traduccions de l'anglès al català, de l'anglès al castellà i de l'alemany al català.
D'altra banda, la seva obra també va ser traduïda en molts altres idiomes. Concretament, els seus poemes també es poden trobar i llegir en anglès, alemany, rus, portuguès, hebreu, francès i euskera, a banda del castellà i el català, que eren les llengües que utilitzava habitualment.
Premis i reconeixements, sobretot en el tram final de la seva vida
Durant la seva vida, JoanMargarit va rebre molts premis i reconeixements. De fet, segons la seva biografia, va ser guardonat en un total de 20 ocasions. Entre elles destaquen alguns dels principals premis literaris, com ara el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2008), el Premi de Literatura Castellana Miguel de Cervantes (2019), el Premi Reina Sofía de Poesía Iberoamericana (2019), el Premi Nacional de Poesia del Ministeri de Cultura (2008) o el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda, que li van donar l'any 2017 a Xile.
A més, també va tenir l'honor d'inaugurar el curs acadèmic 2010-2011 de la Universitat Pompeu Fabra o de realitzar el pregó de festa major de Barcelona.