La pandèmia de la Covid-19 arriba a tot arreu i afecta a tots els pobles i ciutats sense excepció en diversos sentits; especialment, ara que és estiu i arriben les festes majors, la cultura i les tradicions són alguns dels elements que més dificultats i afectacions estan patint. El Morell no és un cas aliè en aquesta situació incerta i limitada, però pot congratular-se que la Festa Major en honor a Sant Abdó i Sant Senén, que tradicionalment se celebra el darrer cap de setmana del mes de juliol a cavall amb els inicis d'agost, enguany també es podrà commemorar entre el 23 de juliol i el 3 d'agost, malgrat que amb un programa que ha sofert modificacions i que es veurà limitat.
L'alcalde de la localitat, EloiCalbet, acompanyat dels tècnics de Cultura, ha presentat el matí d'aquest dimecres 15 de juliol les novetats més destacades i les adaptacions que s'han fet per tal de poder gaudir dels dotze dies de Festa Major. En aquest sentit, Calbet ha destacat «la importància de presentar la festa, ja que enguany compta amb un valor afegit com és el fet d'explicar com s'organitzarà» davant les restriccions que imposa el virus. Unes restriccions que no impediran celebrar la festa, ja que per al batlle, «és important celebrar-la, perquè és la grossa, venim del confinament i no volíem que es quedés en res». No obstant això, l'eslògan de la festa seguirà sent, «ara més que mai», com ha dit l'alcalde, «rauxa i seny».
Actes gratuïts amb reserva, en espais oberts i amb cadires, les mesures bàsiques
Oriol Figueras, tècnic de Cultura, ha mantingut respecte a la celebració de la festa la idea que «s'ha de seguir girant la roda. No podem deixar de promoure la cultura», una riquesa que, segons David Ayza, també tècnic de Cultura, és aquella que ara s'està veient que sempre és el primer de considerar-se prescindible. En aquest sentit, tots els responsables han coincidit davant els mitjans que en cap moment des del mes de març s'han plantejat no celebrar la Festa Major, sinó més aviat com la podrien organitzar per adaptar-la a la realitat. Ara, els Dijous d'Estiu i les Nits d'Òpera, ja en marxa, estan servint per a provar com s'haurà de gestionar la festa major d'estiu.
En aquest sentit, Calbet ha apel·lat a la consciència i envia un «missatge de responsabilitat» al veïnat, ja que, com assenyala, la festa major d'estiu implica el contacte i la interrelació entre la gent. Per aquest motiu, de fet, els tècnics han explicat algunes mesures bàsiques que se seguirà en els actes per tal de fer la festa el més segura possible: tots els actes se celebraran en espais oberts, que seran l'avinguda de Catalunya, on es compliran tots els protocols estrictament i hi haurà, entre altres, controls de temperatura; l'Era del Castell, la plaça adjacent al carrer Miquel Martí i Pol i el Jardí de l'Ajuntament; majoria de les activitats tindran cadires per asseure's, s'hauran de reservar prèviament i seran gratuïtes.
Una altra mesura presa, en aquest cas molt innovadora, és la creació del que es dirà «vermut de cistell». Es tractarà dels tradicionals vermuts populars amenitzats amb música, però en lloc de poder adquirir les begudes i el menjar en una barra, cada grup de persones s'haurà de portar els seus productes de casa. D'aquests, se'n preveuen quatre, els dies 25 i 26 de juliol i l'1 i 2 d'agost, tots ells a l'avinguda de Catalunya.
Alternatives musicals i duet d'humoristes: en Peyu i Quim Masferrer
Entre els actes més destacats d'aquesta atípica i «històrica» —segons Eloi Calbet— Festa Major d'estiu del Morell, es troba, com a novetat especial, la presentació de la festa per part d'en Peyu, el popular humorista de la televisió catalana, que farà el pregó, un acte que fa molts anys que no se celebrava al poble. Un altre actor, en aquest cas QuimMasferrer, també arribarà a l'interior de la comarca del Tarragonès per estrenar el seu nou espectacle, que retransmetrà a través del seu canal de YouTube en directe. Es tracta de 'Moltes gràcies', un 'xou' itinerant amb una camioneta amb què el presentador d'El Foraster repassarà i coneixerà com s'ha viscut la pandèmia i el confinament al poble.
Però no tot seran espectacles amb figures tan famoses. A la Festa Major del Morell la música també tindrà un paper important, amb grups que han estat contractats en detriment de les propostes musicals que estaven pensades per a una festa celebrada amb normalitat. Destaca Ovidi25, una unió d'alguns músics valencians com Borja Penalba i Mireia Vives i l'expolític David Fernández per recordar i homenatjar Ovidi Montllor.
La Cobla Reus Jove repetirà ocasió enguany, amb un recopilatori de bandes sonores de pel·lícules clàssiques que s'afegiran al seu concert. També vindrà Joan Reig, però en aquest cas sense bateria ni cap micro amb què cantar; ho farà acompanyat d'una taula de mescles amb què amenitzarà un dels vermuts que se celebraran. Altres grups que passaran pel Morell seran els Canya d'Or o els Xatos.
L'Ajuntament contractarà les companyies teatrals que no van poder actuar al PrimaverArt
D'altra banda, l'Ajuntament del Morell també ha hagut de córrer per solucionar un altre problema, com és l'alternativa que podia oferir a totes aquelles companyies teatrals, entre quinze i divuit, que no van poder participar al PrimaverArt. El festival d'art al carrer, previst per al 17, 18 i 19 d'abril aquest 2020 no va poder-se celebrar, i la regidoria de Cultura ha optat per anar recol·locant de mica en mica les companyies en les pròximes celebracions del poble, tal com ja ha fet en els Dijous d'Estiu. També serà així a la Festa Major d'estiu, en què es podran veure diverses actuacions teatrals com Carmen, de Bizet. El teatre d'Eléctrico 28, a més, servirà per estrenar la nova zona peatonal de l'àrea esportiva del municipi.
La Zeuzera Pyrina i el sopar popular, cancel·lats en una Festa Major «contemplativa»
Eloi Calbet ha lamentat que «cauen molts actes tradicionals, que són la nostra identitat i que fan conegut el poble arreu», com ara la Zeuzera Pyrina Refrescant, el sopar popular a la Rambla, la Cursa del Préssec o la tempta de vaquetes. Tots aquests, i la resta dels que no es programaran a diferència d'altres anys, no se celebraran perquè són aquells que el consistori no es veu capaç de controlar, tal com han apuntat els tècnics.
De la resta, tots ells seguiran les mesures i les indicacions que prescriu el Procicat, i molts, com el correfoc, el seguici popular o la cercavila, seran adaptats per tal de mantenir les distàncies entre participants i observadors i així poder-se celebrar. A aquesta dicotomia entre participants i observadors han fet referència els tècnics de la regidoria de Cultura, lamentant, per les circumstàncies, que enguany els morellencs hauran de tenir un paper molt més contemplatiu que participant.
Aquesta Festa Major manté el model descentralitzador «per mantenir la sensació de festa»
Eloi Calbet i els tècnics de Cultura han explicat que han mantingut reunions amb totes les entitats participants en la Festa Major «per veure quines possibilitats existien en cada cas i per veure fins on podíem arribar». Cal tenir en compte que es tracta d'una festivitat, la d'estiu, en què participen moltes associacions del poble, algunes de les quals es veuran obligades a no organitzar els seus actes.
D'altra banda, Calbet també ha reflexionat al voltant del model que se seguirà, també aquest any, a la Festa Major. Tal com ha estat durant els darrers anys, la festa s'allargarà dos caps de setmana, de manera descentralitzada, cosa que per a l'alcalde fa més palpable «la sensació de festa major». Així, la Festa Major es planteja repleta de molts actes, un total de trenta, que es repartiran en molts dies, fent que cada dia hi hagi activitat.
Dos estudis de disseny locals dissenyen el nou domàs i el cartell de la Festa Major
Per acompanyar la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, l'Ajuntament ha encarregat el disseny del nou cartell, que com en altres ocasions han creat els morellencs Pàkaru Estudi Creatiu. En ell, es llegeix l'eslògan «Rauxa i seny», i a més, rere les lletres, amb colors molt variats, es pot veure el lema utilitzat en els darrers anys per l'Ajuntament «Som del Morell».
A més, enguany hi ha una altra novetat al respecte. Es tracta de la creació d'un domàs, una iniciativa perseguida per l'Ajuntament amb què vol fomentar encara més el sentiment de pertinença. Aquest ha estat creat per les també morellenques Debonatinta Estudi Gràfic, i es podrà adquirir per tres euros a l'oficina del Centre Cultural. Eloi Calbet ha assenyalat que pel fet de ser del poble, els dissenyadors «s'ho senten molt més seu, i ho fan de manera molt més activa, ho viuen i hi posen més interès».