Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Morell, preocupat per la qualitat de l'aire, reclama la implicació de la Generalitat

És l'únic municipi pròxim al polígon petroquímic nord que segueix mesurant la quantitat de compostos contaminants que afecten la salut, per això ha aprovat un quart estudi per evaluar-ho

El documental vol mostrar els efectes en el territori de la indústria petroquímica.
Imatge dels fums de la indústria petroquímica en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital

 

El Morell ho té clar: analitzar la qualitat de l'aire que respiren els seus veïns és fonamental per millorar la situació de contaminació. I és que pobles com aquest, per la seva proximitat a la indústria petroquímica, pateixen de primera mà les conseqüències de la contaminació de l'aire. Amb aquesta idea el ple de l'Ajuntament del Morell ha votat per unanimitat encarregar un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que donarà recorregut als tres estudis realitzats prèviament.

El Morell, l'únic poble que segueix estudiant la qualitat de l'aire

El primer dels estudis es va dur a terme el 2013-2014. En aquell moment quatre ajuntaments es van unir per encarregar un informe. Es tracta de quatre de les poblacions més pròximes al polígon nord de la petroquímica: el Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puigdelfí. L'estudi, realitzat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC va revelar resultats preocupants.

Els nivells d'un compost carcinogen anomenat 1,3 butadiè eren set vegades superior als recomanats. Una dada que va posar en alerta les administracions i també a les empreses que van posar-se les piles per controlar aquesta contaminació. Però des de llavors i fins ara només el Morell ha seguit avaluant la qualitat del seu aire, però no ho han fet la resta de poblacions. L'Ajuntament creu que mantenir aquest estudi serveix perquè les empreses no es relaxin.

De fet, així ho defensa Francesc Xavier Roca, el responsable d'aquest estudi i membre del Laboratori Mediambiental de la UPC. «Quan no fas estudis la indústria es podria relaxar», apunta. De fet, l'estudi posterior a aquest ja mostra uns resultats, que tot i que estaven per sobre dels límits recomanats, ja no eren tan elevats. «El 2015-2016 vam detectar una caiguda important del nivell de concentració d'aquest compost carcinogen», explica Roca.

Votació al plenari de l'Ajuntament del Morell per dur a terme l'estudi
Votació al plenari de l'Ajuntament del Morell per dur a terme l'estudi | TarrgonaDigital

 

Eloi Calbet, regidor de l'Ajuntament del Morell, i encarregat de l'estudi al consistori, assegura que fer l'estudi és positiu tant per la societat com per les empreses per conèixer la situació real. «A les empreses els serveix per reafirmar que els resultats van a millor i que fan bé la feina», assegura.

L'estudi de la qualitat de l'aire del Morell

L'Ajuntament del Morell destinarà 14.000 euros a aquest estudi, un projecte finançat íntegrament pel consistori. Una vegada es formalitzi amb la universitat el projecte es tirarà endavant i podria durar de dos a quatre mesos, explica Roca. L'estudi consisteix en determinar l'origen d'episodis d'olors i contaminació i mesurar el nivell de contaminants químics en l'aire. Es mesuraran les zones pròximes a l'àrea metropolitana del Morell.

Roca, explica a TarragonaDigital, que els nivells de contaminació poden variar depenent de la zona, ja que com més a prop està de la petroquímica pitjors resultats pot aportar, però també depenent de la meteorologia i de la qualitat de les emissions.

L'estudi el durà a terme un grup de cinc investigadors de la UPC, que formen part d'aquest laboratori medi ambiental que alhora està integrat dins de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial d'aquesta universitat. Per fer-ho, necessiten aplicar equips de mesura molt potents per poder mesurar un ampli espectre de contaminants.

La Taula de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, pocs resultats

Calbet no acaba d'entendre perquè els altres tres municipis que van participar en aquest estudi el primer any no ho han seguit fent. Recorda que 14.000 euros és una despesa «més o menys menor» per un Ajuntament de tres mil habitants o més.

La petroquímica de Tarragona en una imatge d'arxiu
La petroquímica de Tarragona en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital

 

Això si, recorda que és la Generalitat la que s'hauria de fer càrrec d'aquests estudis i reivindica, una vegada més, la necessitat de què el Departament de Territori i Sostenibilitat posi fil a l'agulla a aquest tema. El 2015 es va crear la Taula de Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, que reuneix diverses administracions del territori amb les empreses del sector diverses vegades. D'ençà de la formació del nou govern català, però, no s'han tornat a trobar, i per això, diu Calbet, de moment el tema de l'estudi està paralitzat. Les negociacions també van quedar paralitzades amb l'aplicació de l'article 155.

Assegura però, que fins i tot les empreses estan disposades que la Taula tiri endavant aquests estudis per tenir una fotografia més global de quina és la situació. De moment, mentre això no passa, és l'Ajuntament qui paga l'estudi i Calbet demana als seus companys d'altres municipis que facin el mateix «per la salut dels seus habitants».

Les afectacions per la salut d’un aire contaminat

L'activitat d'empreses com les que formen part de la indústria petroquímica, però també altres activitats humanes, com la conducció de vehicles, produeixen diversos tipus de contaminants en l'aire.

Una primera distinció parla de primaris i secundaris. Els primaris són els que s'alliberen directament a l'atmosfera a través de l'activitat de xemeneies o vehicles. Alguns d'aquests poden ser el diòxid de carboni. Després trobem els secundaris, que són aquells que es formen per la interacció química entre primaris i altres components naturals que hi ha a l'atmosfera, en aquest cas parlem de l'àcid sulfúric o l'ozó, per exemple.

Columna de fum del Polígon Nord vist des de diversos indrets del Camp de Tarragona
Columna de fum del Polígon Nord vist des de diversos indrets del Camp de Tarragona | Redacció

 

Tots tenen afectacions per la salut que poden anar de menor a major grau. En alguns casos generen irritacions o incomoditat per la mala olor  però en altres poden provocar afectacions més greus. Com és el cas de les partícules o pols, que en aquests casos, igual que amb la contaminació que produeix la combustió dels vehicles, poden provocar malalties respiratòries o cardiovasculars. En el cas dels carcinògens, com el que es va detectar al Morell, en un grau molt alt poden provocar determinats tipus de càncer.

Les probabilitats de patir aquest càncer depenen en bona mesura de l'exposició que té una persona a aquest compost contaminant, és a dir, depenent de si ha estat exposat durant molt de temps i de molt a prop al compost.