Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans arrugadas d'una àvia

Moren amb coronavirus 26 avis en un poble on es van vacunar l'alcalde i la seva dona

L'alcalde es nega a dimitir: «A mi només em farà fora una moció de censura o unes eleccions»

Mans arrugadas d'una àvia
26 ancians han mort en una residència valenciana on el seu alcalde es va vacunar irregularment | Catalunya Diari

La polèmica va saltar el 14 de gener: l'alcalde del Verger, Ximo Coll, es va vacunar al costat de la seva dona de coronavirus encara que no formaven part dels grups de risc. L'alcalde ha reiterat que no dimitirà, tot i que un macro brot en una residència d'ancians del municipi s'ha cobrat 26 vides.

La residència d'ancians El Vergés, que va superar la primera ona de coronavirus sense contagis, va registrar el passat 19 de desembre el seu primer cas. En data d'avui s'han contagiat 104 dels seus 107 residents, a més de 38 treballadors.

La Conselleria considera que el brot de la residència està controlat

El més dramàtic del cas és que ja han mort 26 ancians en aquest brot, i ara totes les mirades es dirigeixen a l'alcalde del municipi, Ximo Coll, que es va saltar el torn de vacunació. El brot va obligar la Conselleria de Sanitat valenciana a intervenir el centre i enviar equips de sanitaris de l'Hospital de Marina Salut de Dénia.

Després d'estabilitzar la situació, el 20 de gener es va permetre al centre recuperar la seva autonomia sota una vigilància activa de les autoritats sanitàries. La Conselleria considera que el brot està controlat, però que no cal baixar la guàrdia, i informen que existeix una comunicació permanent amb l'hospital.

Dels residents que han sobreviscut hi ha dos infectats en aïllament, mentre que un dels treballadors està a l'espera del resultat de la prova PCR. Fonts de la residència asseguren que estaven preparats per a la tercera onada. Encara els quedaven equips de protecció individual (EPI) i no han tingut problemes per a aplicar el protocol de prevenció.

Demanen la dimissió de l’alcalde després de vacunar-se sense respectar el seu torn

Però el focus ha estat tan virulent que es van contagiar la pràctica totalitat dels residents, a més de molts empleats. L'aparició del brot va posar el focus sobre l'alcalde que, al costat de la seva dona, l'alcaldessa dels Poblets Carolina Vives, van rebre la vacuna del coronavirus, a pesar que no són grup de risc, treballadors sociosanitaris ni personal sanitari.

Des de llavors es van multiplicar les veus que demanaven la dimissió de l'alcalde socialista del Verger. En el ple municipal d'aquest dimarts, Ximo Coll es va negar a dimitir i va llançar un avís als qui li demanen que el deixi: «A mi només em farà fora una moció de censura o unes eleccions». La seva explicació és que es van posar la vacuna per a no malgastar dosi. 

Els familiars posen el focus en la residència

Per a alguns la coincidència dels dos fets és motiu suficient com perquè l'alcalde presenti la seva dimissió, alguna cosa que han demanat en ple municipal PP i Compromís. En canvi, familiars de residents exculpen a l'alcalde perquè el brot es va iniciar abans que comencés la campanya de vacunació i per això no es va poder vacunar als residents.

Aquests familiars demanen posar el focus no tant en l'alcalde, sinó en el que ocorria en el centre. «Ha estat molt dolorós, van treure a la meva mare de la residència dins d'una bossa i no vam poder acomiadar-nos d'ella», relata el fill d'una víctima, i denúncia que s'ha ocultat informació als familiars.

Pel seu costat, la residència assegura que des de l'inici del brot han mantingut contacte directe amb els familiars a través d'un canal de difusió. Segons la seva versió, les famílies van designar a una persona que rebia les trucades de telèfon i es comunicava amb el resident a través de videoconferència. 

Desenes de càrrecs encara no han dimitit

La defunció de 26 persones ha commocionat els veïns d'aquesta població, i encara que no existeix una relació directa entre la tragèdia i el comportament de l'alcalde,  aquest fet ha servit per a posar en relleu la gravetat de saltar-se els torns de vacunació. L'edil es nega a dimitir encara que companys seus del PSPV ja han deixat el càrrec en altres municipis com Dénia.

De moment, el grup socialista va anunciar en el ple municipal aquesta setmana que el PSOE ha obert un expedient per a esclarir els fets i segueix a l'espera de la informació que aporti la Conselleria de Sanitat. Preguntat sobre si deixaria el càrrec si el seu partit l'exigeix, l'alcalde va respondre: «No ho sé, haig de pensar-ho».

Cal recordar que el cas dels polítics, alcaldes i altres càrrecs que es van saltar el torn de vacunació ha causat un gran enrenou a Espanya. El cas més sonat va ser el del conseller de Sanitat de Múrcia, Manuel Villegas, que finalment va prestar la dimissió. De moment hi ha més de 30 localitats on desenes de càrrecs s'han vacunat abans del que tocava. La majoria no han dimitit.