YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Perd la vida amb 53 anys el cuinar Nacho Basurto, referent a Espanya

Cantàbria perd a un dels millors cuiners de la regió

El cuiner Nacho Basurto preparant un plat acompanyat d'un ajudant de cuina
El cuiner Nacho Basurto perd la vida amb 53 anys | FACEBOOK ASUBIO GASTRO

Nacho Basurto, reconegut cuiner càntabre, va morir aquest dijous a l'edat de 53 anys després d'una greu malaltia. Basurto era un dels grans referents de la gastronomia de la regió, a més de ser molt admirat pels seus companys de professió i clients.

El xef ha estat un dels cuiners amb més talent creatiu en el panorama de Cantàbria, a més de ser un gran defensor del producte de proximitat. En els seus últims anys de professional, el cuiner va estar al comandament d'Asubio Gastro' a Santander. El càntabre tenia l'afició a la cuina gràcies als seus pares, perquè la seva mare és una bona cuinera i des de nen va viure l'hostaleria al restaurant 'El Regato de las Anguilas'. Quan, en plena adolescència, va dir als seus pares que no volia seguir el camí dels estudis, aquests el van enviar a 'El Molino', amb el cuiner Víctor Merino, a «aprendre una professió; és a dir, sense veure ni un ral».

Basurto va començar la seva trajectòria a la cuina el 1983, quan amb 16 anys es va posar a treballar com ajudant a 'El Molino de Puente Arce', restaurant amb una estrella Michelin. Després de la seva etapa inicial, va passar el 1986 a ser cap de cuina al restaurant 'La Sardina', a Santander, que també era part del 'Grup Merino'.

A finals de 1992, Basurto va tornar l'espai on es va iniciar com a cuiner, 'El Molino', on va treballar com a cap de cuina fins a l'any 1996. Aquest va arribar per rellevar Jesús Sánchez, que per aquella època va començar el seu projecte a Villaverde de Pontones, el 'Cenador de Amós' de tres estrelles Michelin.

La 'Cúpula del Rhin' va marcar la seva carrera de cuiner

Després d'aquesta etapa, Basurto va ser amb 29 anys cap de cuina de 'La Cúpula del Rhin', un restaurant que va marcar una etapa i que va situar al xef a l'avantguarda de la gastronomia regional. Després de la venda del negoci per part de la propietat, Basurto va posar en marxa nous projectes. L'any 2006 va obrir la franquícia 'La Puchera', amb cafeteria, restaurant i botiga; i el 2007 va ser director del restaurant 'Solar de Puebla', a Santa Cruz de Bezana, amb una estrella Michelin.

Ja el 2007 i al costat del cuiner Kike Pérez i el cap de sala, Ramon López, cuiners amb els quals havia coincidit en el 'Rhin' i en el 'Solar', va dirigir el restaurant 'La Hoya en Liaño de Villaescusa'. I el 2010 va obrir 'Asubio', el seu últim negoci, un referent de la gastronomia situat al carrer Daoiz i Velarde de Santander. 

Basurto va rebre nombrosos premis al llarg de la seva vida professional

Nacho Basurto va poder presumir de ser un dels millors cuiners d'Espanya en les últimes tres dècades. En la seva extensa llista de premis aconseguits hi ha el de millor cuiner jove nacional el 1986. Ja l'any 1991 va recollir el premi al millor restaurant nacional lliurat per la revista 'La Buena Mesa'; i el 1997 va guanyar a Madrid un dels premis més importants del moment, el campionat nacional de caps de cuina Tattinger.

El 2003 va ser guardonat amb el premi a l'aplicació i desenvolupament de noves tecnologies a la cuina al buit en el marc de Congrés de Noves Tecnologies celebrat a Baqueira. El 2004, el Govern càntabre li va donar el Premi de Gastronomia de Cantàbria per la promoció de la seva cuina a la seva regió i fora d'ella.


Comentaris

envia el comentari