Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb foto de fons de la policia i foto petita d'un missatge borrós amb un emoji d'advertència

Els Mossos, en alerta davant l'estafa del 'veí': així et deixen sense diners en segons

La policia avisa d'una nova tècnica d'estafa en què un suposat veí amb problemes et demana diners

Una nova modalitat d'estafa comença a preocupar tant els ciutadans com la policia a Espanya. Es tracta de l'estafa del veí, un engany en què els estafadors es fan passar una persona propera. Simulant que aquesta persona està en dificultats, els delinqüents apel·len a la confiança i empatia de la seva víctima.

És el que li va passar a la Núria, una de les últimes afectades, que ha decidit parlar per evitar més enganys. La dona és un exemple clar de com aquests estafadors aconsegueixen manipular les emocions de les víctimes. L'objectiu final no és altre que obtenir grans quantitats de diners en qüestió de minuts.

Un bloc de pisos al fons, amb un home pensatiu i un cercle amb bitllets d'euros.
Els ciberdelinqüents es fan passar per un veí | Getty Images, Viktor Gladkov

Com funciona l'estafa del veí?

Tot va començar quan la Núria va rebre un missatge d'un suposat veí. Un home gran amb la foto i el número de telèfon que coincidien perfectament amb les dades d'una persona del seu mateix edifici.

Al missatge, aquest “veí” li demanava un favor urgent: fer-li un Bizum de 280 euros, ja que la seva aplicació no funcionava en aquell moment i necessitava els diners amb urgència. La situació es va presentar com una cosa molt seriosa, perquè el veí descrivia que estava aclaparat per la situació de la seva dona malalta.

La Núria, confiant que realment estava ajudant algú proper, va revisar el grup de WhatsApp del veïnat. Per poder confirmar així que el número de telèfon i la foto eren correctes. Després de comprovar que tot coincidia, va accedir a enviar els diners sol·licitats.

Muntatge amb fons d'una persona sostenint un mòbil amb la pantalla en blanc, al costat el llop de Bizum i un feix de bitllets de 50 euros a la mà d'una altra persona
Diuen que tenen un problema per demanar un bizum | Pexels, Wikimedia, Bizum

Tot i això, el que semblava ser un acte de bona fe es va convertir en una experiència angoixant. El suposat veí va començar a demanar més diners, arribant a sol·licitar 200 euros més.

Si bé ella es va negar en un primer moment a fer-li arribar més diners, finalment va cedir i va fer un altre Bizum de 100 euros. No obstant això, alguna cosa va començar a inquietar-la. Va decidir que seria millor parlar en persona amb el veí, però ell es va mostrar evasiu.

Li va assegurar que arribaria en una hora, però mai no va aparèixer. Després de diverses trucades sense resposta i un missatge inquietant de “qui ets?”, per part del seu veí. Va ser llavors quan la Núria es va adonar que havia estat víctima d'una estafa.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Quan ho fas, demanen més | Ptnimages, Leung Cho Pan

Un modus operandi que s'estén per tot el país

Aquesta mena d'enganys està guanyant terreny a Espanya. Afecta persones que confien en els números de telèfon i les imatges de perfil de coneguts. La clau de l'èxit per a aquests estafadors rau en l'ús de dades veritables.

Això dificulta que les víctimes dubtin de l'autenticitat del missatge. Després de descobrir el que havia passat, Núria va anar als Mossos d'Esquadra per denunciar, però la resposta inicial va ser frustrant.

El van informar que no podien prendre la denúncia perquè tècnicament ella havia lliurat els diners voluntàriament. L'agent que va recollir la seva denúncia va esmentar que era la primera vegada que veia una estafa així.

Parlem d'una tècnica que el número de telèfon i la identitat coincidien amb la del veí ral. Després d'investigar per internet, Núria va descobrir que no era l'única víctima i que altres persones també havien caigut a la mateixa estafa. Això indica que aquesta pràctica està en expansió.