Els Mossos activen l'«alerta màxima» davant les possibles mobilitzacions per la sentència de Torra

El sindicat USPAC critica que el pla activat «trenca la conciliació» i representen «un abús» per a les unitats ARRO

Un vehicle dels Mossos d'Esquadra
El sindicat USPAC critica que el pla activat «trenca la conciliació» i representen «un abús» per a les unitats ARRO | Cedida

Els Mossos d'Esquadra es preparen per a una resposta ciutadana a la sentència del president de la Generalitat, Quim Torra. Segons els analistes de la comissaria general d'informació dels Mossos d'Esquadra, no es contemplen grans aldarulls, però ja els consten algunes convocatòries i volen avançar-se a panorames greus. 

Tal com publica 'La Vanguardia', Eduard Sallent, comissari en cap de la policia catalana, va signar el passat dijous una ordre activa per al cos de Brigada Mòbil — Brimo antidisturbis, al voltant de 1.500 agents — i algunes Àrees Regionals de Recursos Operatius — Arro —. 

Alhora, Sallent ha activat el nivell de «màxima alerta» del pla operatiu Minerva, el qual va ser dissenyat ara farà un any pels disturbis provocats per la sentència del procés contra els líders independentistes. Aquest pla permet al cos policial poder gestionar la capacitat de la plantilla de la policia i així poder fer front als aldarulls que es puguin provocar. 

Tot i això, Sallent està actuant per ser prudent. Segons els analistes, no es preveuen grans aldarulls per aquesta sentència que podria inhabilitar el president de la Generalitat. Segons publica el mitjà citat anteriorment, fonts de l'entorn de Torra asseguren que la seva resposta serà moderada, i en cap moment voldrà fomentar cap mena de protesta que impliqui concentracions, tenint en compte la situació sanitària actual. 

Òmnium prepara mobilitzacions, ANC preguntarà a les bases

No obstant això, ja s'han volgut avançar a causa del fet que han detectat algunes convocatòries. És el cas d'Òmnium Cultural, el qual ja ha anunciat que convocarà protestes si inhabiliten al president de la Generalitat, Quim Torra. Segons l'entitat, aquest fet representarà «una nova demostració de la repressió dels poders de l'Estat».

«Estigueu atents a les convocatòries de protesta», ha exposat Òmnium Cultural aquest passat divendres en una publicació a Twitter. D'altra banda, l'ANC ha explicat que farà una consulta als seus socis per a decidir si convoca mobilitzacions davant la possible inhabilitació del president. 

USPAC creu que els canvis d'horari a Mossos per les mobilitzacions «menyspreen» els agents

Alhora, hi ha qui no està gaire d'acord amb aquests canvis. La Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) creu que la nova resolució signada pel director general dels Mossos, Pere Ferrer, «menysprea» els agents del cos. 

L'ordre, que activa el nivell de màxima alerta als Mossos per les possibles mobilitzacions per una eventual inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, contempla la modificació de la distribució de la jornada del cos, amb la previsió inicial d'incrementar l'activació a BRIMO i ARRO, tal com ja preveu el Pla Minerva. Per al sindicat aquests horaris «trenquen totalment» la seva possibilitat de conciliació i ho consideren «un abús» per a les unitats ARRO, que creuen que «ja de per si estan prou maltractades».

En un comunicat, USPAC es queixa que el cos «sempre que cal hi és» però avisa que no es pot «tensar la corda». El sindicat explica que segons aquest pla alguns agents de BRIMO i ARRO treballaran 4 dies i en descansaran 2, durant els que també hauran d'estar cent per cent disponibles per si cal activar-se. La seva reivindicació és que es compensi econòmicament els agents per aquestes guàrdies no presencials, com sí que passa en el cas de la BRIMO. «S'ha abusat de la professionalitat i disponibilitat dels efectius d'ARRO, generant malestar laboral per la manca de compensació d'aquesta disponibilitat», relaten.

USPAC recorda que en les situacions derivades dels atemptats del 2017, de les manifestacions relacionades amb el procés, l'1-O o durant les protestes per la sentència dels presos ja es va haver d'activar agents que estaven de festa per poder fer el seu servei i ara demanen que no torni a donar-se una situació on no es compensi els agents per la seva disponibilitat absoluta.

«Els nostres caps policials haurien de deixar de banda interessos partidistes i posicionar-se per una vegada al costat de la tropa, i un cop més no ho estan fent», denuncien. A més, critiquen que no es comuniqués abans als sindicats i als representants dels treballadors la intenció d'activar el Pla Minerva.


Comentaris

envia el comentari