La Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial, en una reunió celebrada el passat 12 de març i que s'ha sabut ara, va decidir que els Mossos d'Esquadra i l'Ertzainza, la policia autonòmica basca, no podran dur a terme operacions policials en entorns marítims, excepte tasques exclusivament administratives. Així mateix, la Guàrdia Civil assumirà totes les competències. Segons assenyala 'La Vanguardia', la decisió té com a objectiu posar fi a un conflicte originat des del 2008, quan la policia autonòmica catalana va crear una unitat aquàtica. Pel que sembla, en compartir competències i haver de conviure amb els GEAS de la Guàrdia Civil, es van viure moments de tensió.
La llei estatal determina que les funcions policials al mar són responsabilitat de la institució militar. No obstant això, la normativa catalana dicta que el territori català és competència total i integral dels Mossos d'Esquadra, en què, de manera implícita, s'inclouen les aigües interiors. Interessats a resoldre aquesta situació i disputa de caràcter diplomàtic i competencial, ambdós cossos van prendre decisions.
Els Mossos, per la seva banda, van assegurar que la millor manera de solucionar el conflicte era la Junta de Seguretat de Catalunya, encarregada de coordinar l'activitat policial al territori català. Malgrat això i a causa de la manca de convocatòries oficials de l'òrgan, la Guàrdia Civil va optar per acudir a la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial, a càrrec del magistrat i president en funcions del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes.
En la reunió del març van participar la ministra de Justícia, Dolores Delgado; el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la fiscal general de l'Estat, María José Segarra; la secretària d'Estat de Seguretat, Ana María Botella; el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Gerardo Martínez; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Presidència, Funció Pública, Interior i Justícia de Navarra, María José Beaumont; i el jutge Manuel García-Castellón, qui és secretari de la comissió coordinadora. Buch i Beaumont, amb l'absència representativa del País Basc, van oposar-se a la qüestió que finalment es va materialitzar en la pèrdua de les competències marítimes dels Mossos i l'Ertzaintza.
El veredicte afectarà a totes les funcions policials, excepte administratives
Així mateix, una setmana després de la reunió, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va emetre un comunicat a totes les regions policials advertint que a partir d'aquell mateix dia s'hauria d'alertar les autoritats de la Guàrdia Civil en cas de trobar un mort al mar. Cal dir que la sentència afecta paral·lelament a les funcions relacionades amb drogues o esdeveniments esportius que requereixin seguretat. En conseqüència, s'han suspès totes les investigacions i activitats sobre l'activitat dels furtius o l'espoli del fons marítim.
El Govern considera la possibilitat de presentar un recurs
Ara bé, ni Interior ni el Govern Basc pretenen renunciar a aquestes competències que considera vitals, i, en el cas de Catalunya, la Generalitat valora presentar un recurs processal o plantejar la qüestió en la pròxima Junta de Seguretat, transmetent així la visió de què el veredicte de la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial qüestiona el model del cos autonòmic com a policia integral.