Un vehicle dels Mossos d'Esquadra amb el nom del cos de policia escrit

Els Mossos, obligats a utilitzar una pistola elèctrica per reduir un okupa a Barcelona

Els fets van tenir lloc aquest dimarts a la tarda

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de l'Eixample de Barcelona es van veure obligats a utilitzar una pistola elèctrica per reduir un okupa que els amenaçava de matar-los i que duia un ganivet. Segons informa El Periódico, els fets van tenir lloc aquest dimarts a la tarda a l'edifici número 9 del carrer Marquès de Campo Sagrado, a Sant Antoni. L'home, de 52 anys i nacionalitat romanesa, va acabar detingut i se li imputen els delictes d'usurpació de l'immoble i el d'atemptat contra agents de l'autoritat.

 

El relat dels fets

Tal com indica el citat mitjà, els veïns del bloc van avisar a la propietària de l'immoble que havien vist a un home canviant el pany de la porta. La dona viu en un altre domicili i durant l'estiu aquesta casa la té buida. Per tant, va trucar als Mossos d'Esquadra. Una patrulla de Seguretat Ciutadana va arribar a la casa i va trucar a la porta. L'home va obrir la porta i es va negar a abandonar l'immoble, inclòs va treure un ganivet assegurant que si volien entrar l'utilitzaria.

El cap de torn del districte de l'Eixample, només aquest càrrec pot utilitzar pistoles elèctriques, estava present al servei i va utilitzar l'eina per reduir l'home. L'okupa va quedar estès a terra inconscient i els agents el van emmanillar i detenir. Un cop a la comissaria, l'home, ja recuperat, es va tornar a encarar amb els agents i inclòs dos d'ells van patir diverses lesions lleus.

El detingut declararà davant un jutge en les pròximes hores i se li imputen els delictes d'usurpació de l'immoble i el d'atemptat contra agents de l'autoritat. Cal destacar que l'home ja ha estat detingut en 19 ocasions.

Uns advocats catalans proposen una llei per desallotjar okupes en 48 hores

La Comissió de Normativa del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), a proposta de la secció de Mataró, proposa que si en les primeres 48 hores d'una ocupació il·legítima l'okupa no acredita la titularitat de l'immoble, la desocupació ha de ser immediata i facilitada per l'adopció d'una mesura cautelar urgent per part d'un jutge. Els advocats han creat aquesta proposta de modificació de legislatura amb l'objectiu de donar solució al fenomen de les ocupacions d'habitatges, que titllen de «problemàtica creixent» a Catalunya. 

La proposta, tal com indica El Periódico, pretén l'actuació de mesures cautelars de desallotjament a l'inici del procés penal, perquè el propietari no hagi d'esperar al final del procés judicial per recuperar el seu immoble. Per aquest motiu, el membre de la comissió normativa, Jorge Navarro, ha explicat que s'ha d'oferir una eina concreta als jutges que impedeixi diferents interpretacions de l'aplicació de la llei.

Segons els advocats, la solució passa per «l'ampliació de les facultats de la policia perquè actuïn sense la preceptiva autorització judicial. El límit de 48 hores per actuar és una llegenda», assenyala l'exdegà del Col·legi d'Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, vocal de la Comissió de Normativa. «La tècnica processal actualment no funciona. Les màfies són més ràpides i eficients que la mateixa Justícia», explica Maria Pastor, degana del Col·legi d'Advocats de Mataró.