Imatge d'un treballador subjectant una mànega d'una benzinera

El motiu pel qual moltes gasolineres de Catalunya podrien tancar molt aviat

Es calcula que les empreses hauran de pagar uns 33.000 € al mes per avançat

Aquest divendres, 1 d'abril, entra en vigor la reducció del preu de la gasolina anunciada pel govern espanyol fa pocs dies. A partir de mitjanit, el preu de la benzina es reduirà 20 cèntims. Tot i això, les gasolineres hauran de pagar aquesta part de manera avançada, un fet que s'ha convertit en un problema.

Imatge d'una persona posant gasolina.
A partir de demà, el preu de la benzina es reduirà 20 cèntims. | Pixabay 

Les benzineres independents han denunciat no tenir fons suficient per fer front a aquest pagament per avançat. Tot i que el govern procedirà a bonificar aquesta part a posteriori, les estacions de servei han advertit que es podrien produir tancaments.

Les benzineres avisen d'un tancament imminent

Segons denuncien les empreses propietàries de les benzineres, l'avenç aproximat d'uns 33.000 euros mensuals seria insostenible. Adverteixen que l'activitat no es podria mantenir, ja que no poden fer front a la bestreta de diners.

Pla general gasolinera
Les estacions de servei no podrien fer front al pagament per avançat. | Canva 

Cal destacar que, de les 11.500 estacions de servei que posseeix Espanya, un 70 % pertanyen a pimes o micropimes. L'avançament de 1.000 euros diaris suposaria la seva ruïna, segons l'Agrupació Espanyola de Venedors al detall de Carburantes i Combustibles (Aevecar). Tenint en compte la durada que ha estipulat el govern que tindrà la nova mesura, el pagament assoliria una xifra aproximada d'uns 100.000 euros.

▶️ Españoles huyen al extranjero para repostar en gasolineras más baratas

Llancen una advertència al govern

Les benzineres demanen que se'ls anticipi els diners d'alguna manera. En cas que això no fos possible, les empreses es trobarien en una greu situació, a prop de la fallida o del tancament total. A més, actualment estan pagant les cisternes de combustible per avançat.

Gasolinera verda
Les benzineres demanen l'avançament de la bonificació. | Canva 

Així mateix, la patronal denuncia que, durant la pandèmia, les estacions de servei van estar obertes i que encara no s'han pogut recuperar econòmicament. Han advertit el govern que no tenen prou fons per poder fer front també a aquests 20 cèntims.

Tot i això, les benzineres destaquen que seria «un fet natural». No amenacen amb un tancament, encara que creuen que es podria produir imminentment i de forma orgànica a tot Espanya. A més, adverteixen de possibles ERTEs o EROs abans de Setmana Santa.

L'Aevecar assumeix que cal avançar la bonificació per part del govern, malgrat el fet que els seus associats estan exempts de pagar els 5 cèntims. Dimarts es va aprovar al Consell de Ministres la normativa que permet sol·licitar un avançament de la bonificació a l'Agència Tributària. Tot i així, el sector denuncia que encara no es pot demanar i que el pagament no s'efectuaria de manera immediata.

Nou rècord als preus de la gasolina

Mentrestant, el preu del gasoil a Espanya continua pujant. Aquesta setmana s'ha arribat als 1.837 euros per litre, una pujada del 2,2 % respecte a l'anterior. Les dades del Butlletí Europeu de la Unió Europea afirmen que s'ha registrat un preu de 1.818 euros/litre a la gasolina de 95 octans, entre el 22 i el 28 de març.

Des de finals de gener, la gasolina registra màxims històrics. Aquell mes es va trencar el rècord vigent des del setembre del 2012. Durant aquests nou anys, el preu del carburant s'havia aconseguit mantenir més o menys estable.