El Port de Tarragona comença a redissenyar el relat del Museu, amb el canvi d'ubicació del motor dièsel construït l'any 1960. Es tracta d'un motor de grans dimensions i un pes de gairebé 30 tones que, fins ara, s'ubicava dins l'interior de l'edifici mentre finalitzava el procés de rehabilitació.
A causa de les seves grans dimensions, l'equip responsable va decidir moure'l només una vegada i directament a la seva ubicació definitiva que té assignada al nou disseny museogràfic, tal com es va fer efectiu ahir, 2 de novembre.
La peripècia de l'acció ha consistit a desplaçar el motor uns quinze metres i fer-li un gir de noranta graus per tal de poder-lo ubicar just davant les noves portes de vidre del Museu. D'aquesta manera, tothom que passegi pel Moll de Costa podrà entreveure el motor des del carrer estant.
Un vaixell enfonsat davant el dic de Llevant
La complicada acció ha estat realitzada per un equip de professionals i sota l'atenta mirada de la directora del Museu, Mercè Toldrà, en uns treballs que han durat gairebé cinc hores. Toldrà ha comentat que «han hagut d’utilitzar maquinària especial per moure una peça amb unes dimensions de 3,35 x 5,25 x 1,8 metres de grandària i un pes d’unes 30 tones».
El motor és un dels tresors més emblemàtics del Museu i en forma part des de l'any 2000. Aquest va ser extret del vaixell ‘Dragonera’ que va ser construït per les drassanes 'Juliana Constructora Gijonensa' als anys 60. Actualment, les restes del vaixell descansen al fons del mar, al Parc Subaquàtic gestionat pel SES davant del dic de Llevant.
És un motor de dos temps de la marca Smith Bolnes i va ser construït a València. Compta amb una potència de 1120 cavalls i set pistons en línia. La 'Dragonera' va ser cedida als anys 90 a la Societat d’Exploracions Submarines per enfonsar-la a prop de l'escullera i integrar-la dins el Parc Subaquàtic.
Un nou Museu
El desplaçament del motor dièsel és el primer pas per a la remodelació del Museu del Port. La directora de l’obra i responsable del departament d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, Teresa Jacas, ha volgut destacar que «les obres s’estan duent a terme sota el calendari previst inicialment, tot i la situació anòmala que s’està vivint a causa de la Covid-19».
D'aquesta manera, està previst que les obres finalitzin a finals d'any o a principis del 2021. Després d'aquesta etapa, Jacas explica que «es podrà començar amb la producció de la nova exposiciómuseística, amb l’execució de totes les instal·lacions com climatització i ventilació, electricitat, telecomunicacions i il·luminació de l’espai».
El Museu del Port de Tarragona va batre un rècord de visites l'any passat, amb 30.100 visitants. L'objectiu de les obres al Port és mantenir l'atractiu i les xifres de visitants, renovant completament el relat expositiu de la mà de l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi, encarregat de dissenyar la nova proposta.
El nou espai varia l'anterior distribució dins l'espai del Refugi 2, instaurant un recorregut més lineal on els visitants es trobaran amb objectes nous, així com els elements emblemàtics que ja formaven part de l'exposició i són característics del Museu del Port de Tarragona.
Mentrestant, i per adaptar-se a l'escenari actual, el Museu va estrenar el passat mes d'octubre, un espai de visites virtuals amb el nom de 'Educa Digital', que proposa diverses activitats culturals didàctiques perquè els infants puguin gaudir d'una nova experiència al voltant del Port de Tarragona.
Segons declaracions de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, «aquesta nova oferta ha estat molt ben rebuda i, a hores d’ara, ja tenim al voltant de 600 alumnes apuntats fins a finals d’any».