«Som un grup de mestres curioses, investigadores, una mica rates de biblioteca que, després de somiar una mica hem volgut fer realitat aquest moviment, tenim moltes ganes de compartir-lo i veure com creix». Així descrivia els orígens del Moviment Educatiu de l’Alt Camp (MEAC) la mestra Montse Muntanyà, una de les seves fundadores. En realitat, aquesta és la teoria, ja que la pràctica tot just comença a enlairar-se ara.
Aquesta és la història que hi ha darrere del MEAC, una nova plataforma que acaba de néixer i que es presenta com la metàfora d’una planta que creix fins a aconseguir que en surtin les flors. Ara són llavor, però s’espera anar creixent a poc a poc per tal de contribuir a la formació pedagògica a la comarca i promoure el debat i la reflexió en el sector.
Aquest passat dimecres a la tarda, el Teatre Principal de Valls va acollir la presentació oficial del MEAC. Amb una platea quasi plena, aquest moviment va començar a caminar i a veure la llum, després de diversos mesos gestant-se.
Anàlisi, reflexió, formació... totes les accions que vol fer el moviment
Segons es va explicar en l’acte de presentació, el MEAC vol contribuir a la formació continuada, l’anàlisi, la reflexió i l’actualització pedagògica de les persones implicades, sobretot, en l’educació.
També pretén promoure el debat i la reflexió per tal d’afavorir pràctiques pedagògiques destinades a potenciar la igualtat d’oportunitats, valorant com un fet positiu la diversitat per raó de gènere, procedència, creença, edat o ètnia.
Alhora vol participar i col·laborar amb organitzacions públiques o privades i en totes aquelles iniciatives per a la millora de l’educació.
Per començar, s’ha programat una conferència i s’està treballant en el disseny de les escoles des d’un punt de vista personalitzat, entre altres accions que aniran sorgint.
Objectiu del MEAC: cobrir el buit formatiu que hi ha a la comarca
L’acte de presentació també va comptar amb Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de renovació Pedagògica de Catalunya, que va voler felicitar les creadores del MEAC, alhora que les va encoratjar a «caminar i seguir endavant».
Per la seva banda, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Valls, Teresa Rull va destacar que l’ensenyament «ha fet un gran gir en els últims anys», un canvi que «l’equip docent de l’Alt Camp té molt present, per això, amb aquest moviment es podran generar espais per compartir experiències i cobrir el buit formatiu que hi ha a la comarca i que és molt necessari en un món tan canviant».
A través de les xarxes socials i del blog del MEAC, es pot obtenir tota la informació per tal de fer-se soci i participar en aquest nou projecte educatiu de la comarca, ja que els associats faran que creixi el moviment.