Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
medi-ambient

El moviment ‘Fridays For Future’ posa el debat del canvi climàtic sobre la taula de l’Ajuntament de Tarragona

Es demana la implantació de l’Estat d’Emergència Climàtica, així com prendre mesures per minimitzar el consum de plàstic a la ciutat

medi-ambient
Parlem amb l'Eduard Pere i la Marisa Chavarria, impulsors de la iniciativa a Tarragona | Clàudia Calduch

 

«Ni un grau més, ni una espècie menys». Aquest és un dels molts càntics que el col·lectiu ‘Fridays For Future’ exclama durant les seves concentracions i manifestacions. Es tracta d’un moviment ecologista a escala internacional nascut a Suècia en mans de l’adolescent activista Greta Thunberg.

L’Eduard Pere i la Marisa Chavarria tot just han acabat el batxillerat científic a l’INS Tarragona i el passat mes de febrer, després de veure com els passos de Thunberg arribaven a Catalunya, van creure oportú portar la iniciativa a la ciutat

«Demanem que la gent s’impliqui amb els moviments ecologistes»

L’agrupament ‘Fridays For Future’ de Tarragona té com a propòsit «impactar a les persones, sobretot als infants i joves, a través de mitjans audiovisuals i xerrades perquè prenguin consciència de l’estat en què es troba el planeta». Si més no, així ho explica la Marisa.

Cada dimecres, a les 17.30 hores, es reuneixen al local de l’Ateneu Llibertari per fer cartells —amb cartró reciclat— i decidir quin serà l’eix central de la trobada de divendres, dia en què debateixen o es manifesten sobre un tema. Fins ara, han tractat temes com el consum tèxtil, les energies renovables o el veganisme. 

Actualment  el col·lectiu compta amb una trentena de membres actius i la Marisa demana que «a la gent que realment li preocupi l’estat del nostre planeta, s’impliqui amb els moviments ecologistes».

El canvi climàtic, sobre la taula del nou govern municipal 

El passat dilluns, 15 de juliol, els joves de ‘Fridays For Future’ van presentar una moció a l’Ajuntament de Tarragona perquè es porti a ple l’Estat d’Emergència Climàtica que la Generalitat va declarar el passat mes de maig. «No serveix de res implementar-la com a acte simbòlic si no s’aplica i es tira endavant», afirma Eduard. 

El col·lectiu té com a objectiu posar sobre la taula del nou govern municipal el debat del canvi climàtic. El seu punt de mira se centra en la minimització del consum de plàstic, per això  reclamen al consistori la col·locació del sistema de dipòsit i retorn d’envasos de begudes (SDDR) a diferents punts de la ciutat

Així es garantiria que els recipients no acabessin al medi ambient, de manera que qui els posés al mercat es faria càrrec de la seva recollida i de les despeses que genera per a la societat. La Marisa comenta que «aquesta implantació funcionaria bé a les festes», i afegeix que «fins i tot la gent recolliria ampolles que no fossin seves per obtenir-ne beneficis».

Alhora, demanen un seguit de  mesures per fomentar les zones verdes. La instauració de carrils per a bicicletes, així com més zones peatonals, permetirien reduir les emissions de CO2 per part dels automòbils.

medi-ambient
Cartells de l'agrupament 'Fridays For Future' per les manifestacions | Cedida

 

«Petits hàbits que marquen la diferència»

El canvi climàtic és un problema arreu del món. Des de l’agrupament Fridays For Future de Tarragona asseguren que «a vegades ens fixem molt amb problemes que generen sectors com el de la petroquímica, però al nostre abast tenim molts aspectes amb els quals podem contribuir a disminuir-lo».

Fer servir una bossa de roba a l’hora d’anar a comprar, substituir les palletes de plàstic per les d’acer o potenciar l’ús del tupper. Tal com explica l’Eduard: «Es tracta de petits hàbits que marquen la diferència», i afegeix que «si tots els ciutadans i ciutadanes del món ho fessin, el problema s’atenuaria».

La situació alarmant en què es troba la Terra no té marxa enrere  i les seves conseqüències poden ser devastadores si no es redueixen dràsticament les dependències dels combustibles fòssils i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. 

Tanmateix, hi ha impactes econòmics i socials que van augment. En són un exemple els danys a les collites i en la producció alimentària, les sequeres, els riscos per a la salut i els fenòmens meteorològics, entre els quals hi destaquen les tempestes i els huracans. Així doncs, el col·lectiu té com a propòsit seguir treballant per a conscienciar a nivell local a la població

medi-ambient
Substituir les palletes de plàstic per les d’acer ajuda al medi ambient | Clàudia Calduch