Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de la Guàrdia Civil fent un control a carretera

La multa de 1.500 euros de la DGT que et poden posar malgrat que no agafis el cotxe

La DGT et pot acabar multant encara que no hagis agafat el cotxe

Les multes de la DGT són molt freqüents. En qualsevol moment pot arribar al teu domicili una notificació amb una possible sanció,  sigui per excés de velocitat o per una maniobra inadequada. Però, el que és realment estrany és que et facin pagar fins i tot quan no estaves conduint el teu vehicle, obligant-te a fer un desemborsament de fins a 1.500 euros.

En general, les sancions amb una quantitat més elevada, així com la pèrdua més gran de punts, es relacionen amb la velocitat. Però, també pot passar per conduir sota els efectes de les drogues, de l'alcohol o de les irregularitats en els permisos. Tot i això, no tenim en compte una situació que pot arribar a ser molt greu i que es produeix sense necessitat que estiguis al volant.

La multa de 1.500 euros de la DGT que et poden posar encara que no toquis el cotxe

Aquest tipus de multes es produeixen per problemes d'identificació del cotxe. Sol passar amb certa regularitat que ens arriba una denúncia que implica el vehicle del qual som titulars. Després de cometre una infracció de trànsit, com que no s'ha pogut identificar el conductor, des de la DGT s'enviarà una comunicació al seu amo.

Reclamaran que s'identifiqui la persona que conduïa en el moment de la infracció. Resulta molt habitual quan se superen els límits de velocitat i el radar ens enxampa.

Imatge d'un radar en una carretera.
Les multes per excés de velocitat solen ser les més habituals | CEDIDA

La sanció econòmica es produirà per la negativa del propietari del vehicle a identificar el conductor que va cometre la infracció. Per tant, la DGT multaria simplement per no confirmar una altra multa.

Es pot donar el cas que les càmeres que sancionen el cotxe implicat no siguin capaces de discernir qui era la persona al volant. Davant d'això, a Trànsit només li quedaria la possibilitat de sol·licitar la col·laboració del titular del vehicle. Li demanaran que aclareixi la identitat de la persona que conduïa en el moment de la infracció.

Si no col·labores, acabes sancionat 

El gran problema arribaria quan no es para esment a aquesta comunicació i s'opta per no identificar l'infractor. Això és considerat una irregularitat molt greu per part de la DGT.

No es traduirà en la pèrdua de punts del carnet, però sí que implicarà una sanció econòmica prou elevada. Les multes arribarien fins als 1.500 euros i, a més, no hi hauria l'opció de rebaixar-la a la meitat per pagament dins del període voluntari.

A la notificació que ens remeten des de Trànsit s'habilita un espai. L'afectat ha d'omplir les dades de la persona que anava al volant. En concret, ha de proporcionar el seu nom, cognoms, DNI i domicili postal en el supòsit que es vulgui fer el tràmit presencialment.

 

Quin és el termini per respondre a la DGT?

El Reglament General de Trànsit recull la necessitat d'aclarir aquesta informació. «El titular d´un vehicle té l'obligació de facilitar a l´Administració la identificació del conductor del vehicle en el moment de la infracció».

Assenyalen que les «dades facilitades han d'incloure el número del permís o la llicència de conducció i ha de permetre la identificació del conductor al Registre de Conductors i d'infractors».

El que és realment cridaner de tot això és la quantitat de la sanció. Rara és la vegada que una multa de trànsit  supera els 500 euros . Però, des de la seu electrònica de l'Ajuntament de Madrid ens aclareixen en certa manera aquest assumpte.

«Serà el doble de la prevista per a la infracció originària que la va motivar si és infracció lleu. En canvi, serà el triple si és greu o molt greu». Per tant, s'arribarien a assolir els 1.500 euros.

El propietari del vehicle implicat compta amb un termini de 20 dies naturals per contestar. Començaran a comptar des de l'endemà del dia que es rep la notificació.