Multa de 300.000 euros a Endesa per canviar un contracte sense consentiment

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència imposa a la companyia dues sancions per infracció greu en la protecció dels consumidors

Multa de 300.000 euros a Endesa per canviar el contracte d'un consumidor i deixar-lo sense bo social
Multa de 300.000 euros a Endesa per canviar el contracte d'un consumidor i deixar-lo sense bo social | Cedida

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat amb 300.000 euros a Endesa per una infracció greu en la protecció dels consumidors. En concret, Endesa va canviar el contracte d'un consumidor sense el seu consentiment, fent-lo entrar al mercat lliure.

Com a conseqüència, el client va perdre els beneficis i descomptes que tenia fins llavors a través del bo social, i als quals tenia dret en la seva anterior tarifa. En la seva resolució, la CNMV considera que Endesa va incomplir les mesures de protecció al consumidor, «en especial les relatives als consumidors vulnerables».

Doble sanció a Endesa

La sanció que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha imposat a Endesa de 300.000 euros és la suma de dues multes: una contra Endesa Energía i l'altra contra Endesa Energia XXI. Però no és la primera multa de la companyia.

Fa unes setmanes, Endesa també va rebre una sanció de 260.000 euros per no acreditar el consentiment de 17 clients per canviar de companyia i per haver formalitzat un canvi de comercialitzador d'electricitat sense el permís d'un altre particular. També Iberdrola i EDP Energia han rebut una multa de fins a 70.000 euros per incomplir els requisits de contractació amb els clients.

Multa a Naturgy per haver encarit rebuts

Recentment, la CNMC també va multar Naturgy amb 1,2 milions d'euros per una raó similar. La companyia va ser sancionada per haver incomplert les mesures de protecció al consumidor i haver encarit el rebut fins a un 14% a alguns clients.

Segons Competència, la companyia va recomanar canviar la tarifa de gas a 48.700 clients sense informar-los de l'increment del preu del subministrament que suposava el canvi de condicions contractuals. El canvi de les condicions dels contractes va encarir les factures entre un 8% i un 14%, segons assenyala l'organisme presidit per José María Marín Quemada.

La CNMC va tenir coneixement d'aquest cas a través de l'escrit enviat per una associació de consumidors, que informava que Naturgy Iberia estava remetent comunicacions comercials a clients amb contractes referenciats a la tarifa regulada (TUR) perquè passessin a una anomenada tarifa estable, del mercat lliure, segons informa el diari ARA.


Comentaris

envia el comentari