L'ús de la mascareta és obligatori a Espanya pràcticament per a qualsevol cosa en el moment que surts de casa, però encara hi ha llocs on moltes persones creuen que ningú les està controlant i decideixen no respectar la normativa, com els vehicles d'ús privat.
Tots sabem que per a usar el transport públic cal usar obligatòriament la màscara, però quan circulem en el nostre cotxe, existeix la idea que funciona igual que en la nostra casa, quelcom no és del tot cert i que a moltes persones li ha suposat un regal enverinat: multes de fins a 500 euros.
Fa uns dies, el Congrés va aprovar el text definitiu sobre la llei que regula la 'nova normalitat' i que, entre altres coses, estableix clarament les situacions en les quals l'ús de màscara és obligatori.
La norma es refereix específicament «als mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, així com en els transports públics» com a llocs on l'ús de la mascareta no és opcional, alguna cosa que fins ara havia quedat bastant clar, però es refereix també als vehicles d'ús privat.
Mascareta obligatòria si es viatja amb no convivents
Així, el text estableix que totes les persones majors de 6 anys hauran de portar mascareta dins del cotxe, si viatgen en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, i acompanyats per persones amb les quals no conviu en el mateix domicili.
És a dir, es pot anar sense mascareta al cotxe solament si viatges sol o amb persones que visquin en la teva mateixa casa, però si algú circula amb algun familiar o amic d'un altre nucli familiar, l'ús de mascareta és obligatori, i per tant, pots rebre una multa si t'enxampen sense ella.
De fet, l'article 31 del Reial decret llei 21/2020 estableix que no portar la mascareta en el cotxe en els supòsits en els quals és obligatòria pot suposar una infracció, per la qual cosa la persona serà sancionada amb multes de fins a 100 euros.
Però aquesta no és l'única multa relacionada amb les mascaretes. Si el conductor està conduint amb ella i decideix treure-se-la i sense parar el cotxe, i, per tant, solta el volant durant la conducció i fins i tot aparta la mirada de la carretera, la sanció econòmica podria ascendir fins als 500 euros —250 euros si es paga al moment— i se li podrien retirar fins a sis punts del permís de conduir per una infracció temerària contra la seguretat viària.
Si aquesta mateixa acció és considerada greu, la multa pot ser de fins a 200 euros. En aquest cas dependrà de com l'agent de circulació percebi l'acció, però fonts de la DGT avancen que aquesta normativa no està pensada com a protecció a la salut, sinó com a protecció de la seguretat en les carreteres.
Si les reunions estan prohibides, ho estan també al cotxe
A més, un altre aspecte que pocs coneixen és que el vehicle privat s'entén com un espai privat i tancat que es regeix per les mateixes normes que es regeixen les reunions socials en cada comunitat. Si en una autonomia estan prohibides les reunions en àmbit privat de més de cinc persones, en un cotxe tampoc podran viatjar més de quatre persones.
I si les reunions estan completament prohibides excepte amb persones amb les quals es convisqui, en el cotxe passarà igual: no podran circular juntes dues persones que no convisquin juntes. Com és habitual, hi ha unes certes excepcions que poden aplicar-se en aquest cas, com a persones dependents que necessiten les cures d'altres persones, o que necessitin acompanyant per a anar a comprar o al metge.
Finalment, un altre dels motius de sanció i que molta gent desconeix és on deixar la mascareta mentre es condueix. Molts conductors tenen la tendència de penjar-la del retrovisor, però això està sancionat en considerar que la mascareta pot alterar a la visibilitat que té el conductor de la carretera, per la qual cosa podria rebre una multa de fins a 80 euros.
En aquest cas, això s'aplica no sols a les mascaretes, sinó a qualsevol cosa que puguem tenir penjada del retrovisor, com a mocadors o fins i tot ambientadors, molt habituals en molts cotxes.