Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona sosté un telèfon mòbil amb el logotip de Bizum a la pantalla, mentre que al fons es veu un ordinador portàtil i un símbol d'advertència al costat del logotip de l'Agència Tributària.

La multa d'Hisenda que et pot caure per fer això amb Bizum: molts no ho saben

L'Agència Tributària, actualment, vigila de prop els moviments de diners que puguin semblar sospitosos

Qui no ha fet servir Bizum per pagar un compte pendent, fer un regal o simplement dividir despeses amb amics? La seva immediatesa ho ha convertit en un dels mètodes de pagament més usats.

Tot i això, el que molts desconeixen és que l'ús excessiu o inadequat d'aquesta plataforma pot tenir conseqüències fiscals. I és que Hisenda té els seus ulls posats a cada transacció que es realitza a través d'aquesta plataforma.

Persona sostenint un telèfon mòbil amb el logo de Bizum a la pantalla.
Bizum és una de les formes de pagament més còmodes | Pexels de bongkarn thanyakij, Bizum, catalunyadiari.com

La multa que et pot posar Hisenda si fas això

Bizum és una eina molt útil, però també es pot convertir en una arma de doble tall si no la utilitzem de forma adequada. És important conèixer els límits establerts per Hisenda i actuar amb transparència per evitar problemes futurs.

Actualment, les transferències a través de Bizum estan sota la vigilància d'Hisenda, especialment quan se superen certs límits establerts per la Llei General Tributària. Tot i que Bizum permet enviar entre 0,50 i 1.000 euros per transacció, cal prestar especial atenció al límit mensual i anual que imposa Hisenda.

Un dels límits clau és el de 5.000 euros al mes. Si un usuari supera aquesta quantitat, Hisenda pot imposar sancions. Això és perquè la Llei General Tributària obliga els bancs a reportar qualsevol moviment financer que pugui tenir rellevància tributària. Això inclou els enviaments de diners mitjançant aplicacions com Bizum.

Una persona sosté un telèfon mòbil amb el logotip de Bizum a la pantalla i un cercle vermell amb una mà sostenint bitllets de 200 euros i un símbol d'advertència.
Bizum permet enviar entre 0,50 i 1.000 euros per transacció | Farknot Architect, Getty Images de Vaksmanv, mezuna de dzul kifli's Images, Bizum, catalunyadiari.com

A més, a escala anual, el límit se situa a 10.000 euros. Qualsevol persona que enviï o rebi més d'aquesta quantitat durant un any haurà d'incloure aquestes transaccions a la Declaració de la Renda. No fer-ho pot comportar greus conseqüències.

Hisenda també posa l'atenció en aquells usuaris que reben pagaments regulars per activitats econòmiques, com ara lloguers o vendes. En aquests casos, les quantitats rebudes s'han de declarar.

Si se superen els 10.000 euros anuals i no es reporten, les sancions poden oscil·lar entre 600 euros i fins al 50% de l'import total de les transferències no declarades. Però la situació pot empitjorar si l'origen dels diners no està justificat. En aquest cas, les multes poden assolir els 60.000 euros i, en situacions molt greus, fins a 150.000 euros.

L'Agència Tributària considera que les transferències superiors a 10.000 euros poden tenir implicacions fiscals. Per això, exigeix ​​que tant els bancs com els usuaris reportin aquestes operacions. Els bancs estan obligats a proporcionar tota la informació necessària perquè Hisenda pugui fiscalitzar correctament els moviments econòmics dels ciutadans.

Unes mans subjectant un telèfon mòbil que té l'aplicació de Bizum oberta
Bizum és una eina molt útil | Getty Images

Bizum va néixer el 2016 com una col·laboració entre diverses entitats bancàries a Espanya. Des de llavors ha facilitat les transaccions ràpides i segures entre particulars.

Tot i que inicialment es pensava com una eina per a petites transferències, el seu èxit ha fet que les quantitats mogudes per l'aplicació creixin exponencialment. Això ha cridat l'atenció d'Hisenda, que ara vigila de prop els moviments de diners a la plataforma.

En aquest sentit, Bizum no només s'utilitza per a pagaments entre amics o familiars. Actualment, també se n'ha estès l'ús en comerços, per pagar serveis o fins i tot per cobrar premis de la loteria. Amb aquest augment en la quantitat de diners que circulen per la plataforma, Hisenda ha reforçat la seva vigilància per evitar fraus o activitats il·lícites.