Guàrdia civil

La multa que et pot posar la policia si condueixes en reserva: no perdonen

Procura anar amb el dipòsit ple de benzina, per evitar-te un disgust

Conduir amb el dipòsit de benzina en reserva ha esdevingut una pràctica molt habitual entre alguns conductors. És una cosa que es repeteix massa sovint, sobretot per no alterar la nostra ruta o per qüestions de temps.

Però, encara que no ho sembli, aquesta acció pot comportar una sanció important per part de la policia. Més enllà de possibles multes, també cal tenir en compte que presenta una sèrie de conseqüències negatives per al vehicle.

Evitar viatjar en reserva, si no vols endur-te una multa

No és bo viatjar amb el dipòsit en reserva. De vegades resulta fins i tot arriscat, ja que hi ha la possibilitat que ens quedem tirats. Caldria circular en aquestes condicions quan sigui estrictament necessari i no convertir-ho en una pràctica habitual.

Suposa un perjudici tant per al cotxe com per a la butxaca. Encara hi ha gent que continua omplint de 20 en 20 euros, pensant que així aconseguirà estalviar, però, en realitat, l'únic que aconseguirà serà fer més visites a les estacions de servei, perdent més temps i diners en els desplaçaments.

Però el que és realment preocupant són les possibles fallades mecàniques que es puguin produir. Tenim a la nostra mà la possibilitat d'evitar-ho deixant de conduir en reserva.

Les fallades mecàniques per viatjar en reserva

És possible que l'elevat preu dels combustibles no motivi els conductors a omplir el dipòsit, però si hem de fer ús del cotxe amb certa regularitat cal que tingui prou quantitat de carburant. No ens podem confiar i moure'ns sempre amb el que és estrictament just.

Foto del dipòsit d'un cotxe buit
Conduir amb reserva pot danyar parts del teu cotxe | GETTY IMAGES

Si en realitat ens preocupés mantenir el cotxe en bon estat, el primer que hauríem de fer seria omplir el tanc de benzina o dièsel. En cas contrari podrien originar-se importants fallades mecàniques, com comprovarem més endavant. La reserva no deixa de ser un simple avís per advertir-nos que hi queda poca quantitat al dipòsit. Està pensada per a uns quants quilòmetres, però tampoc per excedir-se.

Quanta benzina em queda realment quan vaig en reserva?

Cal aclarir que els litres de reserva varien de manera important entre un cotxe i l'altre. També hi influirà la manera de conduir i la velocitat del trajecte. En qualsevol cas, cal destacar que mai no s'ha d'esgotar el dipòsit per si sorgeixen imprevistos.

És el que pot passar en el cas que hagis de fer alguna cosa urgent i no disposis de temps per aturar-te a emplenar. Passaria el mateix si no trobes una benzinera a prop. A més, s'arriba a generar una situació força incòmoda per als automobilistes. Quan s'encén el pilot de la benzina sempre n'estem molt més pendent. Així s'aconsegueix provocar un estrès innecessari, que arriba fins i tot a condicionar la nostra manera de conduir. De vegades deixem d'estar pendents del trànsit per centrar-nos en la quantitat de benzina que ens queda i aquesta no és la millor manera de conduir.

Pel que fa a les avaries mecàniques, hi ha tres parts del vehicle que poden acabar perjudicades per esperar al límit; provocarà que s'acumuli brutícia als injectors i s'acabin fent malbé. A la bomba del cotxe, per la seva banda, hi pot entrar aire i generar-se bombolles que poden derivar en una avaria. A això se li uneix, també, un escurçament a la vida dels filtres. Per tant, cal valorar si val la pena esperar la reserva.

Multa per esgotar en excés

En cas de quedar-nos sense combustible, ens veurem obligats a aturar-nos a la carretera. Això, segons l'article 90 del Reglament General de Circulació, només es permet en cas daccident o avaria. En qualsevol altra situació comportaria una sanció. La multa arribaria als 200 euros.

Imatge d'una mà subjectant una mànega de benzina
És millor no arriscar-se i omplir sempre el dipòsit | Canva

Però podria ser molt més gran si decidim acostar-nos fins a una estació de servei a comprar combustible. La sanció pujaria fins als 3.000 euros per portar un líquid inflamable en un envàs sense homologació.