Les multes més inesperades que et pots trobar quan vas al volant i que pots evitar

Sorgeixen sempre els mateixos dubtes, però molts ciutadans mai les saben respondre

Imatge interior d'un cotxe
Sorgeixen sempre els mateixos dubtes, però molts ciutadans mai les saben respondre | Pixabay

La discussió que mai acaba. Les preguntes que mai queden resoltes. La varietat de multes que els agents de la policia poden arribar a imposar són moltes, i n'hi ha de tants àmbits i per tantes infraccions que mai acaben de quedar clares. En molts casos, són els mateixos cossos de seguretat els quals intenten aclarir aquests aspectes. Tot i això, les qüestions segueixen a l'aire i venim a resoldre'ls. 

L'última polèmica que hi ha hagut entre aquestes confusions l'ha protagonitzada una multa de 80 euros que ha rebut un conductor mallorquí el qual estava menjant-se una magdalena mentre conduïa. Han estat molts els comentaris a les xarxes socials que qualificaven d'injusta aquesta sanció, ja que en el reglament general de circulació no prohibeix en cap moment expressament beure o menjar al volant. 

Tot i això, i segons publica RAC 1, l'agent de la Guàrdia Civil el qual va aixecar aquesta acta, ho va fer tot interpretant l'article 18 del reglament, on es diu que «el conductor del vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviment, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció, que garanteixin la seva pròpia seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via». 

Així doncs, es pot arribar a entendre que ni beure ni menjar està permès al volant, ja que pot suposar un impediment a la correcta conducció. I, alhora, suposaria que molts usuaris estarien cometent infraccions de manera involuntària. I així passa amb moltes altres situacions amb les quals ens podem trobar diàriament i per les quals ens podrien multar. 

Altres situacions on ens poden multar sense saber-ho

Un altre dels clars exemples seria dur xancletes mentre conduïm. Encara que, segons aquest tuit de la Guàrdia Civil, conduir amb xancletes no estigui prohibit pel reglament, sí que ho està anar amb un calçat que no et permeti «mantenir la llibertat de moviments per a controlar bé els pedals». I qui determina aquesta capacitat de les xancles? Doncs serà el mateix agent qui determinarà si són aptes o no per a la conducció. 

Altres situacions en les quals ens poden multar seria si traiem el braç per la finestra. Aquesta acció, entenent que és d'allò més perillosa, també inclou si simplement recolzem aquesta extremitat a la nostra finestra. Segons les autoritats, aquest acte pot comprometre la seguretat del control del vehicle i, per tant, és una acció sancionable. 

Conduir sense samarreta és un altre cas que la policia considera sancionable. Aquesta condició no apareix escrita específicament en cap article del reglament, sinó que altra vegada és una interpretació d'un d'aquests. Més concretament, és un acte que vulneraria l'article 3.1, el qual mana sobre la forma de conducció: «Ha de fer-se amb la diligència i la precaució necessàries per evitar qualsevol mal, propi o aliè; es prohibeix terminantment conduir de manera negligent o temerària». Així doncs, conduir sense samarreta suposaria un objecte de distracció per a conductors externs.


Comentaris

envia el comentari