Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una dona que duu mascareta com a mesura preventiva contra el coronavirus

Les multes que poden posar-te a partir d'avui si no portes la mascareta a sobre

El seu ús en exteriors deixarà de ser obligatori, però amb condicions

La fi de les mascaretes a l'aire lliure està a la volta de la cantonada. A partir d'aquest 26 de juny i després de més d'un any, el seu ús al carrer ja no serà obligatori. Però, compte, que la normativa té condicions.

Hi ha determinades situacions en què si serà necessari posar-se-la, com en els espais tancats o en concentracions de molta gent. La llei és clara al respecte. Per poder treure'ns les mascaretes s'han de complir dos requisits: estar en espais oberts i mantenir una distància de seguretat mínima de metre i mig.

Prescindir-ne en determinades situacions seguirà sent objecte de sanció, segons recull l'article 31 de Reial Decret. Per aquesta raó, hem de tenir molt clares les situacions de risc en què hem de seguir optant per mantenir aquest element de protecció.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

A més, tal com va advertir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, hem de portar sempre una màscara «amb nosaltres encara que no estigui posada». Tenir-la a mà sembla fonamental per poder protegir-nos quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.

En quines situacions hem de seguir portant mascareta?

«Les mascaretes deixen pas de nou al somriure. El nostre somriure tornarà als nostres carrers amb distància de seguretat. Però són somriures visibles per a tots nosaltres», advertia la ministra de Sanitat durant la seva roda de premsa.

Amb la flexibilització d'aquesta mesura sanitària, els ciutadans podrem fer un pas més cap a l'anhelada normalitat. S'ha demostrat que els contagis a l'aire lliure, sempre que es respecti la distància de seguretat, són ínfims.

No hi ha cap evidència científica que impedeixi alliberar-nos de les mascaretes en exteriors, encara que tampoc podem oblidar que el virus segueix circulant i cal continuar amb les precaucions. Per aquesta raó, l'ús de mascaretes en espais tancats seguirà sent completament obligatori.

En establiments comercials, centres de treball i, especialment, en el transport públic, encara que pugui mantenir-se la distància interpersonal. Només hi ha una excepció a aquesta regla: a les residències de gent gran.

Els residents podran prescindir del tapaboques a les zones comunes tancades si més del 80% dels usuaris tenen la pauta completa de la vacuna. Una situació a la qual ja s'ha arribat a tot el país.

Podrem prescindir de les mascaretes a la platja, la piscina o el parc?

Referent als espais a l'aire lliure, cal tenir en compte que sempre s'ha de mantenir la distància de seguretat per poder prescindir de la mascareta. Ja sigui en una platja, una piscina, un parc o a la mateixa via pública.

Davant de qualsevol petita aglomeració de gent ens veurem obligats a treure la mascareta de la butxaca, a causa de la impossibilitat de mantenir la distància d'un metre i mig.

El mateix succeirà en els concerts a l'aire lliure. Mentre el públic estigui assegut a la seva cadira i mantingui la distància corresponent no caldrà portar el tapaboques. Però si l'actuació se celebra de peu, sí que serà obligatòria.

En grup, si es va amb convivents, tampoc serà necessària, però sí que caldrà recórrer-hi quan no es viu amb els nostres acompanyants.

En cas de no complir les condicions de la normativa, les autoritats podran seguir sancionant a les persones que s'abstinguin de portar la mascareta en les situacions obligatòries. Com succeïa fins ara, les multes per no portar mascareta quan sigui necessària ascendiran fins als 100 euros.

«És una mesura que ens posa en les mateixes condicions dels països del nostre entorn que estan duent a terme la mesura de flexibilització del seu ús obligatori. És una mesura que ens apropa a la normalitat, amb prudència i que a més ens dona alegria col·lectiva», assegurava Darias en la seva intervenció.