La nova variant de la Covid-19 descoberta al Regne Unit s'ha estès ja a molts països de tot el món, entre ells Espanya. Des del 14 de desembre, quan es va notificar la seva existència al país britànic, molts països han anunciat que també han detectat aquesta variant, batejada com B.1.1.7.
A Espanya es va detectar primer a la Comunitat de Madrid, el passat 26 de desembre, amb cinc casos i varis més en estudi. Dues setmanes després, la nova variant ja es troba en vuit comunitats diferents i sumen almenys 50 casos confirmats, amb desenes més en estudi.
Les dues regions amb més casos confirmats són Andalusia i Madrid. A la Comunitat presidida per Isabel Díaz Ayuso es culpen aquests casos a què Madrid sigui un dels centres neuràlgics del trànsit de passatgers de tota Europa, i la porta d'entrada de molts turistes i visitants europeus al nostre país.
A Andalusia, per contrari, l'augment de casos d'aquesta variant es deu probablement a l'explosió de casos que s'ha produït a Gibraltar en les darreres setmanes i que ha obligat al ministre principal de la regió a decretar un confinament. En el cas andalús, el conseller de Sanitat, Jesús Aguirre, va explicar que els casos confirmats provenen del Regne Unit o són contactes estrets que van estar amb ells aquí. D'aquesta manera, ja existeix transmissió comunitària de la variant.
La resta de casos confirmats s'han detectat al País Basc (6), la Comunitat Valenciana (5), Cantàbria (4), Astúries, Extremadura, les Illes Canàries, tot i que a les illes i la comunitat extremenya encara no estan confirmats, Galícia (1) i Catalunya (1). En diversos casos detectats, les persones que van mostrar símptomes i van acabar donant positius per la nova variant van pujar a l'avió, procedents del Regne Unit, amb una prova PCR, un fet que demostra la falsa seguretat de tenir una PCR negativa i relaxar les mesures sanitàries. Això provoca que les persones es puguin contagiar després d'haver rebut el resultat i pensant que són negatives.
Una variant més contagiosa però no més letal
Després del descobriment d'aquesta nova variant, les autoritats britàniques es van afanyar a explicar que no hi havia més perill d'emmalaltir o morir per la malaltia, perquè de moment s'ha demostrat una letalitat similar a la de les variants que ens han afectat prèviament, però que la gran diferència entre aquesta nova variant i les anteriors és que l'actual té una major capacitat de transmissió.
Concretament, segons un estudi per la revista 'Science Alert', la variant B.1.1.7. és un 70% més contagiosa que les anteriors. Mentre que fins ara, una persona contagiada podia infectar al 10% de les persones que van estar en contacte amb ella, amb la nova variant aquest percentatge puja fins al 15%. Per aquest motiu, les autoritats demanen garantir el compliment, encara més, de les mesures sanitàries imposades en gairebé tot el món per aturar el virus, especialment la distància de seguretat i la reducció de la interacció social.
L'epidemiòleg José Luis Hoyos va alertar a La Sexta que aquesta nova variant «ja està estesa i s'estendrà més», un fet que pot portar a més països i zones a decretar confinaments com el del Regne Unit, que ha tornat al confinament dur del passat mes de març fins el 15 de febrer. El país fa dies que notifica més de 50.000 casos diaris -en els últims 2 dies s'han superat els 60.000 casos en 24 hores- i en poques setmanes s'ha tornat a convertir en el país europeu amb més casos, superant a França.
Això sí, els experts rebutgen que es tracti d'un nou cep, com s'ha anat dient en les darreres setmanes. Segons Ana Fernández-Sesma, una investigadora espanyola i catedràtica de microbiologia que fa 30 anys que treballa als Estats Units, un nou cep implicaria un canvi molt substancial del virus, com que afectaria altres òrgans o que no sigui capaç de ser detectat en les proves actuals. Un fet que canviaria radicalment la gestió de la pandèmia.
Ella prefereix parlar de nova variant, un terme important al camp de la ciència per aquesta mena de casos perquè impliquen canvis més petits al virus, com aquest cas la seva capacitat de transmissió. Per Fernández-Sesma, «sempre hi haurà» variants i s'ha d'estar en constant observació per detectar-les, però de moment no es pot parlar d'un nou cep.