Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a les mans, escrivint, i una altra persona amb gest dubtós i uns interrogants sobre el cap

Es multipliquen les estafes per Bizum: així et pots protegir

Els experts han llançat diverses alertes sobre els nous fraus a través de la popular aplicació de pagaments

Bizum s'ha convertit en una eina molt popular a Espanya per fer pagaments de manera ràpida i senzilla. Tot i això, com qualsevol tecnologia, no està exempta de riscos.

L'app és una opció molt convenient per dividir comptes, pagar amics o fins i tot fer compres en comerços. Tot i això, el problema és que la seva popularitat també ha atret l'atenció d'estafadors.

Aquests són els principals perills de Bizum

Conèixer els perills que comporta l'ús habitual de Bizum és de vital importància. Gràcies a això, tindràs els coneixements i eines suficients per evitar tota mena d'estafes i mantenir a ratlla els delinqüents.

Dues persones juntes mirant els mòbils
Bizum és una app popular per fer pagaments immediats, però té alguns riscos | PixaBay

Phishing

El phishing és una tècnica de frau en què els estafadors intenten obtenir informació personal i financera de les víctimes. En el cas de Bizum, els estafadors poden enviar missatges de text o correus electrònics que semblen ser de la plataforma, sol·licitant dades sensibles com a contrasenyes o números de compte.

Robatori d'identitat

El robatori d'identitat és un altre risc associat amb Bizum. Els delinqüents poden accedir al teu compte de Bizum i utilitzar-lo per fer transaccions fraudulentes. Això pot passar si comparteixes la teva informació personal amb persones no fiables o si utilitzes contrasenyes febles.

Estafes en compres online

Les estafes en compres en línia són comunes quan s'utilitza Bizum. Els estafadors es poden fer passar per venedors legítims i sol·licitar pagaments a través de Bizum. Quan reben els diners, desapareixen sense enviar el producte.

Muntatge duna persona en un ordinador amb una targeta de crèdit i un marc de fotos amb diners
Els estafadors poden aprofitar les teves compres per enganyar-te | Getty Images, 89Stocker

Consells per evitar estafes a Bizum

Ara que ja saps els perills darrere de fer servir aquesta aplicació, també convé tenir clars els consells que llancen els experts. L'objectiu no és deixar d'utilitzar Bizum, sinó aprendre a fer-ho de manera segura.

Verifica la identitat del receptor

Abans d'enviar diners a través de Bizum, assegureu-vos de verificar la identitat del receptor. Si estàs fent una compra en línia, investiga el venedor i llegeix opinions d'altres compradors.

No comparteixis informació personal

Mai no comparteixis la teva informació personal o financera a través de missatges de text, correus electrònics o trucades telefòniques. Bizum mai no et demanarà que comparteixis la teva contrasenya o dades sensibles.

Imatge de fons d'una dona amb un mòbil a la mà i cara de sorpresa, amb una altra imatge en primer pla d'un ordinador amb una pantalla de sol·licitud de contrasenya
Protegeix el teu compte de Bizum amb una contrasenya segura per evitar estafes | dimaberlinphotos, Getty Images Signature

Utilitza contrasenyes segures

Assegureu-vos d'utilitzar contrasenyes segures i úniques per al vostre compte de Bizum. Evita utilitzar la mateixa contrasenya per a múltiples comptes i considera utilitzar un gestor de contrasenyes per mantenir les credencials segures.

Activa la verificació en dos passos

La verificació en dos passos afegeix una capa addicional de seguretat al vostre compte de Bizum. Aquesta funció requereix que introduïu un codi addicional, que s'envia al vostre telèfon mòbil, cada vegada que inicieu sessió.

Mantingues el dispositiu segur

Assegureu-vos que el vostre dispositiu mòbil estigui protegit amb un codi d'accés o una empremta dactilar. A més, mantingues el teu sistema operatiu i aplicacions actualitzades per protegir-te contra vulnerabilitats de seguretat.