Badia del Vallès, ubicat a la província de Barcelona, se situa com el municipi més pobre de la regió. Aquest petit poble té una renda mitjana anual de 23.467 euros. Amb això reflecteix la realitat de moltes localitats espanyoles sorgides durant l'expansió urbanística dels anys 60 i 70.
Originalment va ser concebut per allotjar treballadors de sectors industrials. Però el seu desenvolupament s'ha vist afectat per la dependència de sectors de baixos ingressos, com el de serveis.
La història darrere de la pobresa
Badia del Vallès va néixer com una solució ràpida a la demanda creixent d'habitatge per a la classe treballadora a l'àrea metropolitana de Barcelona. Això es va traduir en la construcció massiva d'habitatges socials durant les dècades esmentades, portant una població majoritàriament obrera.
L'economia del poble ha estat històricament vinculada a sectors de baix valor afegit, cosa que ha dificultat la millora de les condicions socioeconòmiques al llarg dels anys.
Una economia limitada
La forta presència de treballadors del sector serveis i una taxa d'atur elevada han agreujat la situació econòmica de Badia. Encara que és a prop de Barcelona, la majoria dels seus habitants depenen de llocs de treball poc remunerats, cosa que contribueix a mantenir el seu baix poder adquisitiu.
Comparativa amb altres municipis catalans
Badia no està sola en la lluita econòmica. Comparada amb altres municipis de la província de Barcelona o fins i tot de la resta de Catalunya, la seva situació no és única, encara que sí que és particularment difícil.
A l'altre extrem de l'escala hi ha localitats com Matadepera, on la renda mitjana supera els 30.000 euros. Mentrestant, Badia continua bregant amb els desafiaments propis de la seva història i ubicació.
Badia del Vallès és un exemple de com la planificació urbanística i les decisions econòmiques del passat poden tenir un impacte durador en el desenvolupament d'un municipi.
Un futur incert però amb esperança
Tot i les dificultats, Badia del Vallès no es rendeix. El municipi ha implementat diversos programes de desenvolupament social i econòmic en un intent de millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
L'educació i la formació professional són pilars fonamentals per oferir noves oportunitats laborals als joves de la localitat. A més, l'Ajuntament està treballant en projectes de regeneració urbana i serveis comunitaris que aspiren a canviar, de mica en mica, la imatge d'aquest poble barceloní cap a un futur més prometedor.