|
Vint-i-quatre municipis del Baix Ebre i el Montsià s'han unit per mancomunar el sistema de recollida de residus que estarà desplegat, al febrer al Baix Ebre, i al maig al Montsià. Acciona i Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) s'han adjudicat el servei a través de la UTE (Unió Temporal d'empreses) Baix Ebre. El contracte, de quatre anys prorrogable, preveu una inversió de més d'onze milions d'euros que amortitzaran els ajuntaments en deu anys. Es renova la flota de camions i les màquines per desplegar un sistema més ràpid i eficient en la recollida, «amb un tipus de gestió més adequat al segle XXI que el que hi havia», com ha destacat el president del COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre), Francesc Gas.
També es renovarà la major part de contenidors del Montsià i una part dels contenidors del Baix Ebre. La gestió de les deixalleries s'encarregarà a entitats i empreses d'inclusió social de persones amb discapacitats diferents.
Com ha detallat la responsable de la gestió dels residus del COPATE, Mercè Mariano, el nou contracte de residus del Baix Ebre i el Montsià és per un període de 4 anys, més 2 possibles de pròrroga, i per la cobertura d'un àmbit de 100.000 habitants. En un primer lot es va adjudicar la recollida de residus, el transport fins al centre de tractament, el repàs i manteniment dels contenidors de la via pública, la recollida dels voluminosos, la neteja viària als pobles petits i la gestió de l'àrea de transferència. Tot plegat, per un import de 5.961.485 milions d'euros anuals i una inversió prevista d'11 milions d'euros, a amortitzar en 10 anys pels consistoris. Les empreses adjudicatàries són Acciona i FCC, que es van unir en la UTE Baix Ebre.
Es va treure també a concurs un lot per a la gestió de les 21 deixalleries fixes i 1 de mòbil, amb 679.250 euros anuals. El concurs està impugnat per una «qüestió menor» per una de les empreses licitants. L'adjudicatària és l'empresa Sorigué.
Amb el nou model de recollida, s'implantarà al Montsià el sistema que ja es feia servir al Baix Ebre, un model bilateral superior que ofereix «millors garanties d'explotació, tant a nivell de durabilitat dels materials, com a nivell de rapidesa i eficiència». Els principals avantatges, com a apuntat Mariano, són poder fer més ràpidament la maniobra de buidar els contenidors, perquè es fa de manera automàtica, que es resoldrà la neteja interior dels contenidors soterrats i que permet compatibilitzar el de contenidor soterrat i en superfície perquè els recipients tindran el mateix ancoratge.
|
El fet que aquest fos un model ja desplegat al Baix Ebre suposarà que els contenidors, 1.276, es puguin renovar en aquesta comarca amb una posada a punt. Al Montsià se'n subministraran de nous en 225 illes. Un 70% seran contenidors soterrats i el 30% restant en superfície. A més, s'afegiran 26 noves illes en superfície a Alcanar Platja per donar per implementat a tota la comarca del Montsià el model cinc fraccions, que inclou la recollida d'orgànica. L'horari de recollida serà diürn, sobretot als matins, per reduir les molèsties pels sorolls. També es millora de la freqüència de neteja de contenidors i del servei de repàs. Per al repàs es duplica el nombre de furgonetes, amb set vehicles, i s'incrementaran les freqüències del servei en temporada alta de turisme. També es renova la flota de camions, amb una vintena de nous.
El contracte preveu un servei de recollida de resta i orgànica porta a porta per a grans productors, a més de 300 negocis, sobretot restauració de la zona litoral. S'inclouran també noves tecnologies per assegurar la traçabilitat del servei, amb una aplicació de consulta i per incidències que estarà a disposició dels ajuntaments. Finalment, el servei de manteniment dels contenidors es durà a terme a través d'un centre especial de treball (CET) per tal d'integrar als col·lectius amb capacitats especials del territori.
Crida al reciclatge
El president del COPATE, i alcalde de Roquetes, Francesc Gas, ha destacat que aquest sistema d'economia de gran escala que mancomuna serveis entre municipis els ajuda a reduir els costos als ajuntaments o, com a mínim, a mantenir-los estables. Gas ha apuntat que una renovació tan important com la que es preveu amb el nou servei de recollida de residus no s'hauria pogut dur a terme des de cada població. Ara bé, el president del Consorci ha assenyalat a la responsabilitat de la ciutadania en contribuir a una millor gestió dels residus per al seu aprofitament però també per abaratir els impostos d'aquest servei. «Si no es fa una gestió adequada en la selecció dels residus en origen i s'usa cada contenidor com toca, s'encareix el servei», ha recordat Gas. «A més de contribuir en la reutilització dels productes, s'evitaria un encariment continu del cànon de l'Agència de Residus de Catalunya que paguem els ajuntaments per la generació de resta, que cada any puja de forma molt elevada, i repercuteix en els costos que els ajuntaments hem d'incrementar a la taxa», ha apuntat.