Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Museu d'Alcover serà el primer de Tarragona en fer una auditoria sobre accessibilitat

Es tracta de l’aplicació del Pla MUSA, impulsat pel Departament de Cultura i que té com a objectiu avaluar l’accessibilitat dels equipaments culturals i, si cal, millorar-los

Visitant del Museu d'Alcover tocant una rèplica d'una de les peces destinada a persones invidents. | J.G.

 

El Museu d’Alcover serà el primer del Camp de Tarragona que se sotmetrà a una auditoria sobre accessibilitat. Ho farà gràcies a l’aplicació del Pla MUSA, que impulsa el Departament de Cultura, i que té com a objectiu detectar aquelles deficiències que puguin tenir els equipaments culturals com aquest en temes d’accessibilitat.  No només estem parlant de barreres físiques, sinó també cognitives.

Aquest pla neix de la visió social i de retorn a la ciutadania que haurien de tenir els museus. De moment, ja s’ha fet una prova pilot a Girona i també s’ha fet la diagnosi al Museu de les Terres de l’Ebre. Pel que fa al Camp de Tarragona, es començarà per Alcover però la intenció és que a finals d’aquest 2019 tots els museus de Catalunya ja hagin passat aquesta auditoria.

«Un cop tinguem els resultats es farà un pla de millora per solucionar els problemes que es plantegin en cada cas», ha explicat a tarragonadigital la Directora General de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar.

La filosofia principal que planteja aquest pla és que els museus ja no són espais que funcionen com a ‘contenidors’ de peces, «sinó que tenen un valor afegit i han d’arribar a tots els públics.  Aquesta visió social és molt important», ha afirmat.

En funció de les mancances que es detectin es destinarà un pressupost més o menys ampli, tot depenent de les necessitats de cada espai.  «Hi haurà llocs que necessitaran una intervenció més gran i d’altres que amb pocs recursos ho podran fer».

El repte es troba en l’accessibilitat cognitiva

És cert que el tema de l’accessibilitat en els diferents espais s’acostuma a entendre com una cosa més aviat física, de barreres arquitectòniques. En aquest cas, es va un pas més enllà i «fem un canvi innovador», ja que no només es té en compte que la persona pugui accedir al museu, sinó que pugui viure l’experiència a través dels sentits.

És per això que no només es mirarà si hi ha accés per a persones a mobilitat reduïda, sinó que s’avaluaran altres aspectes com la tipologia de les lletres, els colors, la pàgina web, els plafons, els fulletons o l’experiència sensorial que pugui tenir l’usuari a través de tots aquests àmbits.   

De fet, la majoria de museus ja compten amb accés per a persones amb mobilitat reduïda, perquè és un tema «que està regulat i, per tant, s’ha de complir», ha dit Elsa Ibar, però no es té tant en compte l’aspecte cognitiu.

Per a fer l’auditoria s’avaluaran aquests dos paràmetres (físic i cognitiu) i es recolliran totes les dades en un programa informàtic que es pot anar actualitzant. A partir d’aquí, es generaran els informes convenients i es miraran les solucions que es poden dur a terme per a millorar l’espai, en cas que sigui necessari.

També et pot interessar:

Àfrica s'instal·la al Museu d'Alcover