Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
'Cistell amb pomes i peres' s'ha atribuït al pintor Bernardo Polo.

El Museu del Monestir de Poblet exposa un quadre inèdit atribuït al pintor Bernardo Polo

‘Cistell amb pomes i peres’ s’ha vinculat a aquest pintor aragonès de meitat del segle XVII. El quadre ja es pot veure al museu, però fins fa poc temps es trobava a la reserva

'Cistell amb pomes i peres' s'ha atribuït al pintor Bernardo Polo.
'Cistell amb pomes i peres' s'ha atribuït al pintor Bernardo Polo. | Cedida

 

Els usuaris que visitin el Museu del Monestir de Poblet podran gaudir d’un quadre que, fins fa poc temps, no estava exposat. Es tracta de ‘Cistell amb pomes i peres’, una obra que, recentment, s’ha vinculat al pintor aragonès Bernardo Polo, que va estar actiu a Saragossa durant la segona meitat del segle XVII.

Aquesta atribució l’han realitzat els historiadors de l’art Joan Yeguas (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i Damià Amorós (Museu del Monestir de Poblet) i es pot consultar al darrer número de la revista Ars Magazine, especialitzada en art i col·leccionisme.

Aquest quadre és l’única natura morta present a les col·leccions patrimonials del monestir de la Conca de Barberà.

Bernardo Polo també ha estat conegut per la historiografia artística com a ‘Pseudo-Hiepes’ i a Itàlia com a ‘Mestre de la Fruitera Llombarda’. Tot i que encara és un desconegut per a la majoria del públic, durant l’última dècada ha estat protagonista d’estudis vinculats a la seva producció i carrera artística.

El quadre del Monestir de Poblet, d’un format mitjà (47x 74 cm), presenta una cistella de vímet plena de fruita sobre una lleixa de pedra, on a cada costat hi ha dues peres; les mateixes que hi ha a l’interior del cistell, acompanyades de les seves fulles. La composició sobresurt sobre un fons negre que ressalta el conjunt.

Els factors per atribuir el quadre al pintor Bernardo Polo

Existeixen diferents factors per a generar l’atribució a Bernardo Polo: la repetició d’un model iconogràfic molt comú dins del corpus pictòric del creador aragonès, uns espais pictòrics estàtics, repertori limitat d’elements compositius, fet que el va identificar fins i tot amb un utensili com la fruitera o l’ús arcaic de les ombres.

Poques són les seves obres conservades en col·leccions públiques. Principalment, trobem pintures de Polo en col·leccions privades. Sortosament, el visitant pot veure el quadre de Poblet ja exposat al museu, tot i que fins no fa gaire temps encara romania a la reserva.

Amb aquesta ja són diverses les noves presentacions i atribucions que durant els últims anys s’han presentat al voltant de la col·lecció artística del Monestir de Poblet i el seu museu.