Dos dibuixos d’Antoni Gaudí adquirits per la Generalitat gràcies, en bona part, a La Caixa han ingressat aquest dilluns al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Són dues singulars obres de 1908 i 1910 que representen l’exterior i l’interior de l’església de la Colònia Güell de Barcelona. Una «raresa» de Gaudí, segons els responsables del museu, descoberta el 1967 en una carbonera d’una masia de la Colònia, que va pintar sobre una fotografia invertida de la maqueta de l’església.
[predef]reus-144[/predef]
Les obres s’han adquirit per 320.000 euros dels quals La Caixa n’ha aportat el 75%. Pendents «d’intervenció», no es veuran fins a l’exposició que el MNAC dedicarà a Gaudí l’estiu del 2021, una mostra que la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Viallonga, ha tornat a situar al Pavelló Victòria Eugènia.
La inversió per part de l’entitat financera s’ha realitzat en el marc del conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya en matèria d’obra social, cultural, de ciència i de recerca. En total, La Caixa ha aportat 240.000 dels 320.000 euros que ha costat l’operació de compra a un particular de les dues obres.
Els dibuixos són una autèntica «raresa» d’Antoni Gaudí. També són «importants» i singulars, donat l’escàs material documental que es conserva de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte, com el projecte de la Colònia Güell. Gaudí va realitzar un seguit d’estudis i maquetes per projectar l’estructura de l’església, de la qual es va construir únicament la cripta.
Part d’aquest material va ser destruït durant la Guerra Civil i els dos dibuixos que ara s’incorporen a les col·leccions del MNAC van romandre amagats a la carbonera d’una masia de la mateixa Colònia fins a la seva descoberta el 1967. Els dibuixos son croquis de Gaudí sobre una fotografia invertida de la maqueta de l’església, realitzada per l’escultor Vicente Villarrubias. Dels negatius, se’n van fer ampliacions sobre paper fotogràfic i, al damunt, Gaudí va traçar l’alçat exterior i una vista interior de l’església.
L’obra ha estat exposada anteriorment en museus internacionals i a Catalunya. L’any 2012 la Generalitat les va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i se’n va bloquejar la subhasta. Des d’aleshores, Generalitat, MNAC i La Caixa han gestionat la seva adquisició.