Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana del Museu del Pessebre

El Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc salva la temporada gràcies al turisme local i comarcal

Es tracta d’un equipament únic al país que va inaugurar les instal·lacions l’any 2018

Montblanc té un museu únic que converteix el visitant en una figureta de Betlem. Es tracta del Museu del Pessebre de Catalunya, un espai molt singular on es pot descobrir una de les tradicions amb més història i dedicació del nostre país. En aquest sentit, l’equipament compta amb tres plantes expositives que ofereixen una mostra de  diorames i creacions artístiques que el públic pot contemplar des de l’òptica del present.

Habitualment, les instal·lacions reben, cada any, una mitjana de 5.000 visitants. Les visites es concentren durant els caps de setmana i, sobretot, per Nadal i Setmana Santa, però el  2020 ha estat un any del tot inusual, ja que ha caigut fortament el turisme familiar i el nombre de visites ha caigut fins a les 1.600. «Nosaltres vam haver de tancar de març a juny i la resta de l’any l’hem pogut salvar gràcies a les persones del poble i de la resta de la comarca que s’han interessat per un museu que tenen a tocar i que encara no havien vingut a visitar-lo», explica Ismael Porta, el director, a TarragonaDigital.

Escena del Museu del Pessebre de Montblanc
Diorama del Museu del Pessebre de Montblanc | Cedida

El museu s’edifica en una establia

Aquest projecte neix l’any 1995, de la mà d’Ismael Porta i Teresa Bordell, els seus impulsors, amb la finalitat de crear un espai per albergar i difondre l’obra de la nissaga  Castells i, posteriorment, del conjunt del patrimoni pessebrístic català. «Calia preservar i conservar tot el ric i extens patrimoni artístic, cultural i tradicional del pessebrisme català abans no es perdés per sempre i caigués en el més absolut oblit», asseguren des del museu.

No obstant això, no és fins l’any  2018 que s’inauguren les  instal·lacions  actuals, edificades damunt d’una antic estable del carrer Solans  de la vila ducal. Així, l’edifici del museu es concep com un pessebre de grans proporcions i hi han treballat els millors artistes i artesans del territori, de l’entorn i del moment: escenògrafs, pintors, arquitectes, picapedrers, escultors, fusters, vitrallers, forjadors de ferro… que han concebut l’espai com una gran obra artística.

Segona parada: la sala dels Calvaris

El Museu del Pessebre montblanquí, però, no és només això. L’espai de la primera planta rep el nom de Sala dels Calvaris i s’hi troben els diorames que antigament els pessebristes catalans realitzaven durant la Quaresma però que malauradament, a Catalunya ja fa dècades que s’ha perdut la tradició. Es tracta dels diorames dels Calvaris, que se situen dins d’unes balmes i roques temàtiques envoltades per una sèrie d’oliveres mil·lenàries, arbre emblemàtic de la Passió, i que transporta el visitant a l’Hort de les Oliveres de Getsemaní.

Diorama del calvari
Diorama de la sala dels Calvaris | Albert Oliva

Un museu pensat per a les persones amb diversitat funcional

Per assegurar la difusió de l’art del pessebrisme i arribar a tots els públics, el museu també ha tingut una cura especial, des dels seus inicis, en l’adaptació per a tot tipus de públics, pensant especialment en les persones amb  diversitat funcional. Així, l’edifici compta amb els elements necessaris perquè tothom pugui gaudir de l’experiència del pessebre sense barreres arquitectòniques ni sensorials.