El Museu del Port de Tarragona ha rebut recentment un total de 39 peces per incorporar-les al fons museístic, donades per set persones vinculades amb el món del mar. La donació es va fer aquest dijous, 29 d'abril, al Tinglado 2 del Moll de Costa, seu provisional del Museu del Port.
El president del Port, Josep Maria Cruset, acompanyat per les responsables de Port i Ciutat, van firmar l’acta de donació amb el set donants amb qui van compartir frases d’agraïment i emocions. Cruset va destacar que totes i cadascuna de les peces representaran una part de la memòria col·lectiva del Port i del barri del Serrallo i va agrair la generositat dels donants.
Les 39 peces, que s’incorporen a les col·leccions del Museu, estan vinculades a les vides familiars de les persones que les han donades que, a la vegada, tenen o han tingut una estreta relació amb el món de la mar, sigui directament amb el port, amb el món de la pesca o de l’esport.
Amb aquestes noves incorporacions, el Museu ja compta amb 1.613 peces registrades que, a hores d’ara formen part del seu patrimoni museístic. Algunes de les peces es poden visitar a la seu provisional de l’espai cultural, el Tinglado 2 del Moll de Costa. Una vegada hagin finalitzat les obres de rehabilitació integral del Museu totes les peces seran traslladades al nou espai.
Entre els 39 objectes donats es troba un model de galió San Felipe del segle XVII, roba de casa dels pescadors del Serrallo, fotografies antigues, mallots de rem i un llarg etcètera. Totes s’incorporen, a partir d'ara, en el catàleg del Museu i a la història que aquest ens relata, gràcies a accions generoses com les que han dut a terme aquestes persones.
Així mateix, el Port de Tarragona ha enumerat els objectes donants i de part de qui:
Eduardo Abad amb la donació del galió San Felipe del segle XVII. Un model a escala 1/75, que van construir ell i el seu pare, Manuel Abad Manzanedo, a Burgos l’any 1989.
Josep Maixé va fer donació de 23 peces, entre les que hi ha ormeigs de pesca, vestimenta de mariners i la roba de pescadors de casa del Serrallo. També va fer la donació de la manegueta de la barca Luisa Navarro, embarcació que l’any 1939 va salvar la vida de persones al ser amarrada a un dels balcons del carrer Trafalgar la nit de la riuada de Sant Lluc.
En Manuel Garcia va lliurar una bitàcola propietat del seu pare, Manuel García Calama, que va ser pràctic major al Port Tarragona durant 25 anys, del 1967 fins a l’any 1992.
La Francina Garcia va voler participar amb el lliurament de 3 objectes entre els quals hi ha un mallot de rem i una camiseta del centenari del Club Nàutic del seu pare, Just García, que va formar part de l’equip de rem des de l’any 1945.
En Tomás Forteza, va fer entrega de material i imatges fotogràfiques de l’Escola Marinera del Club Nàutic. Concretament, 8 objectes que mostren la simbòlica goleta Vent de Dalt, propietat del seu pare i vaixell on practicaven els alumnes de l’escola.
Fernando Lleixà, va lliurar material i fotografies de l’Escola Marinera del Club Nàutic, entre els quals es veu el gallardet de Vent de Dalt que va ser arborat en el darrer viatge de la goleta.
Pedro Casado, per finalitzar, va fer el lliurament de la botavara de la històrica goleta Vent de Dalt on hi va participar, ell com alumne i el seu pare com a professor.
Són un total de 39 objectes que porten gravada la crònica, records i sentiments familiars i personals i, que ara s’integren a la història del Port de Tarragona.