El Museu de Valls ha anunciat la presentació de l'exposició 'Gelo. Dels bars musicals de Tarragona als extraterrestres del Montsià (1980 - 2020)', una mostra que recull l'obra original i inèdita de l'artista Gelo, que va tenir un destacat reconeixement durant les dècades de moviment cultural posteriors a la transició democràtica i que passà els darrers vint anys reclòs al Montsià. L'exhibició, que ocupa les dues plantes del museu, s'inaugurarà aquest dissabte 10 de juliol a les vuit del vespre amb la presència de la seva comissaria, Assumpta Rosés, i es podrà visitar fins al 30 d'agost.
Reclòs, no inactiu, el Museu de Valls presenta una selecció d’obres escollides, reunides dels fons de l’artista, d’una dotzena de col·leccionistes i tres museus. La primera planta del museu està dedicada a l’obra corresponent al període entre els anys 1980 i 1997, amb gravats, escultures de torres i portes, màscares i grans pintures murals sobre tela amb paisatges, construccions i personatges imaginaris, algunes d'elles fetes amb pintures fluorescents.
La segona part de l'obra recull les obres que Gelo va fer durant el seu retir a Ulldecona
D'altra banda, la segona part de l’exposició recull el treball que Gelo, de nom real Juan Jesús Enríquez Domínguez, va realitzar durant el seu retir a Ulldecona. La seva obra manté l’interès d’una creació original i imaginativa, reflecteix les dificultats d’integració i l’estranyesa, els anys de la crisi econòmica i la malaltia i mort del seu company, el pintor Farola.
En aquesta etapa, la seva obra es decanta cap a l’art pobre i de reciclatge i la valoració de matèriesnaturals. Trobem, per exemple, petites escultures i relleus amb personatges expressius i estranys, una instal·lació de torres coloristes fetes amb caixes reciclades, petits rètols amb paraules pintades i la sèrie 'Vanitas', amb cranis humans o d’animals, caps cadavèrics i mans travessades per punyals.
Gelo, un artista polifacètic i 'tapià'
Gelo, tot i néixer el 1956 a Huelva, va passar la seva infància i adolescència entre Puigpelat i Valls abans de viure a Tarragona durant gairebé trenta anys. Actiu durant els anys de la transició, algunes de les seves obres hi fan referència, però el seu univers de referències és molt extens. S'hi poden trobar des de formes de la vida urbana, la cultura popular o els mitjans de comunicació de masses fins a estampes dels seus ídols musicals i composicions imaginàries.
En els anys del Montsià, els treballs presenten un contínuum estilístic i temàtic i connecten les seves iconografies habituals amb un contingut una mica més àcid, amb referències a l’estètica punk i l'art pobre. Destaca la sèrie que anomena 'Extraterrestres del Montsià', un treball en el qual crea personatges estranys, a partir de restes de poda, troncs, pintura, metalls i papers o plàstics retallats. Fan pensar en les dificultats de relació sofertes per ell i el seu company Farola, personatges estranys al poble i als seus veïns.