Sota el títol 'Reptes i oportunitats del canvi climàtic a les comarques de Tarragona', el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí ha acollit avui, divendres dia 9 de novembre, un debat i taula rodona sobre els efectes del canvi climàtic a la província. L'acte s'ha celebrat al voltant de les 18.30 hores a la sala Maria Font del Museu de la Vida Rural.
L'objectiu de la jornada era el de reflexionar sobre l'impacte del canvi climàtic a les zones rurals, marc en què els efectes d'aquesta problemàtica es mostren molt més evidents degut que són zones molt més vinculades amb l'entorn natural. Francesc Mauri, geògraf i meteoròleg, havia de ser un dels ponents del debat, però ha sigut baixa d'última hora a causa d'uns dolors de migranya. Malgrat això, la conferència s'ha dut a terme amb els altres tres ponents: Jordi Puig Roca, doctor en Ciències Ambientals especialitzat en canvi climàtic; Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya; Josep Maria Prunera, cap del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.
Com és habitual, Gemma Carbó s'ha encarregat d'encetar l'acte amb una breu presentació. «Quan parlem de desenvolupament sostenible, de canvi climàtic, sovint, el món de la cultura hi és poc. Sembla com si la cultura, el patrimoni o les arts no haguessin de dir-hi res en aquestes qüestions. Doncs bé, des de ja fa uns anys, considerem que si hi tenim a dir i que probablement ens podem convertir en els espais per fer possible aquestes reflexions, especialment els museus d'etnologia com aquest», afirma la directora del museu. «El museu aposta moltíssim per la sostenibilitat i celebra que avui puguem tenir en aquesta taula tres persones expertes».
El museu i el canvi climàtic
Aquesta jornada de debat s'emmarca dins els diversos actes que conformes la programació de l'exposició 'The Dust Bowl. Quan la natura es revela', la qual explica la problemàtica dels refugiats climàtics als Estats Units durant la dècada dels anys 30 del segle XX. Els interessats podran veure l'exposició fins al 5 de gener del pròxim any. Resulta d'especial interès per la qualitat de les fotografies, moltes d'elles del 'New Deal Photography' (àlbum fotogràfic que es pot adquirir al mateix museu) i per la relació que s'estableix amb altres àrees com la literatura; concretament, amb l'obra 'The Grapes Of Wrath' de Steinbeck.