Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Museu de la Vida Rural acull la jornada 'aproPA'T' per enfortir la relació escola-museu

El MVR de l'Espluga de Francolí servirà com a punt de trobada entre professorat i professionals dels museus aquest dissabte 10 de novembre. Es faran diverses ponències i activitats

El Museu de la Vida Rural a l'Espluga de Francolí, en imatges
El Museu de la Vida Rural a l'Espluga de Francolí.  | Antonio Bistouras

Un dels reptes més importants que tenen els museus en l’actualitat és convertir-se en recursos educatius i no en meres peces estàtiques. Amb aquest punt de partida arriba la jornada ‘aproPA’T’, al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, aquest dissabte 10 de novembre.

Es tracta d’una trobada entre professionals de la cultura i de l’educació per tal de crear i establir una complicitat duradora entre el món cultural i l’educatiu. Per això la jornada se centra en els museus com a eines per a la innovació pedagògica a les aules.  

«Volem que aquest ‘maridatge’ entre escoles i museus es concreti en projectes, per això aquesta jornada apropa aquests dos agents en un sol espai», ha explicat a tarragonadigital Esther Ferré, des del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès.

El fet de realitzar  la jornada al Museu de la Vida Rural, no és casual.  «Hi ha molts museus que les escoles coneixen bé, però n’hi ha d’altres que potser no es troben a grans ciutats però que ens proposen tenir el patrimoni molt a prop», afirma.

D’aquesta manera es vol apropar el MRV a les escoles amb diferents activitats durant tot el dia. Precisament, el fet que aquest museu mostri el patrimoni d’una època és una manera que «les escoles vegin que el patrimoni és una manera molt competencial d’arrelar els alumnes al territori».

És per això que un dels objectius és fer que els museus siguin un lloc atractiu per anar a passejar amb els fills o amb tota la família i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga «n’és un exemple ben clar».

De moment, la jornada  comptarà amb una seixantena de professionals dels dos sectors.  D’aquesta trobada haurien de sortir aliances «de llarg recorregut» entre les escoles i els museus.

La jornada ‘aproPA’T’ al Museu de la Vida Rural

La jornada començarà a les 9.00 hores del matí amb una dinàmica de benvinguda i presentació. A continuació, tindran lloc dues ponències: una a càrrec de la directora del MVR, Gemma Carbó, sota el títol ‘Comunitats culturals d’aprenentatge' i l’altra l’impartirà Maite Blay, experta en el món clàssic  i professora de l'aula d'acollida de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona sobre ‘Patrimoni d’acollida’.

Seguidament es faran dinàmiques de grup per reflexionar sobre les ponències i la temàtica de la jornada.  Ja al migdia els participants podran dialogar amb els conferenciants a ‘La tertúlia de l’aproPA’T’.

Entre altres activitats n’hi haurà una de molt original titulada ‘2 parelles i 1 cita a cegues’ que serà un espai d’intercanvi entre museus i escoles. La jornada finalitzarà amb un dinar per als participants que es vulguin quedar.

Següent trobada, a Tortosa

Les jornades ‘aproPA’T’, no acaben aquí, ja que tindran una nova sessió al Museu de Tortosa, amb altres ponències i temes a tractar el dia 17 de novembre. En aquest cas, comptaran amb les ponències de l’artista i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Albert Macaya que faran repensar el binomi arts-educació per tal de crear una experiència i coneixement compartit al museu.  La consultora Andrea Granell, presentarà l’eina per avaluar el disseny de les activitats educatives patrimonials creada per la Comunitat de Pràctica de Patrimoni i Escola.

En aquesta segona sessió es presentarà el projecte ‘Escola Amiga’ entre el Museu de les Terres de l’Ebre i l’institut Ramon Berenguer IV i el projecte ‘Pau Casals’  entre l’escola El Puig i el Museu Pau Casals.

Les Jornades ‘aproPA’T’

'AproPA’T'  és una iniciativa de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre de la qual en formen part el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dotze museus de la demarcació: el Museu d'Alcover, el Museu Terres de l'Ebre, el Museu d'Història de Cambrils, el Museu Deu, la Vil·la Casals - Museu Pau Casals, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu de la Vida Rural, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de Reus Salvador Vilaseca, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional de Tarragona, el Museu de Tortosa i el Museu de Valls.