Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ajuntament de Santa Coloma de Queralt

Creen el Museu Virtual de Santa Coloma de Queralt, un equipament únic a la Baixa Segarra

Cada dia a la tarda es publica un element patrimonial que s'identifica en els últims 2.000 anys de la història del territori

Retaule Santa Coloma
Retaule dels sants Joans de la capella del castell de Santa Coloma conservat al MNAC | Cedida
 

Els dies que corren també s’han convertit en un temps per a les oportunitats. En aquest sentit, l’historiador de l’art i museòleg, Damià Amorós, ha plasmat aquesta idea en una iniciativa que permet descobrir el patrimoni de la Baixa Segarra des de casa. Es tracta d’un museu virtual, accessible a tothom, en el qual, a través del compte de Twitter @MVSCQ, es difonen peces artístiques, conceptes i curiositats al voltant del fons d’art de Santa Coloma de Queralt  i del territori que l’envolta.

«Només hi ha una condició, que hi hagi una bona fotografia i que la peça existeixi», explica Amorós. Així, diàriament, els seguidors de la pàgina poden descobrir diferents elements patrimonials  compresos en els últims 2.000 anys de la història: «des d’una làpida ibèrica a un dibuix del Drac Màgic, de l’estil d’un mandala perquè els veïns el puguin pintar». Alhora, des de la setmana passada, les publicacions  es vehiculen mitjançant diverses temàtiques, com poden ser el comerç, la plaça major, la Santa Coloma medieval i barroca, etc.

L’únic museu colomí en funcionament

Aquesta iniciativa té un altre valor afegit: s’ha convertit en l’únic museu en actiu que hi ha a Santa Coloma de Queralt i que posa en valor el seu patrimoni. En aquesta línia, Damià Amorós explica que el municipi va tenir un museu a finals del segle XIX i un altre a principis dels anys 50 del segle XX que va durar aproximadament una dècada. «En ple segle XXI, el consistori municipal, en diverses ocasions ha volgut plantejar un nou equipament museístic, però per diversos motius la proposta mai ha arribat a materialitzar-se», lamenta.

Futura publicació

Sembla que l’abast d’aquesta iniciativa virtual ha complert tots els pronòstics i traspua intencions de cara al futur. Segons Amorós, «el museu virtual també ha tingut una repercussió física, i hi ha col·laboradors externs que han mostrat una voluntat clara de cedir peces per a dipositar en un fons  físic, quan sigui possible». Alhora, i veient la implicació que han mostrat moltes persones, «hi ha sobre la taula la possible  publicació  en paper d’un inventari de peces destacades del patrimoni colomí que podria ser de molt interès».

En aquest sentit, quan el confinament finalitzi, la iniciativa continuarà, tot i que possiblement baixarà el ritme de publicacions i es basarà en un objecte per setmana. «A més, si algun dia hi ha un museu físic a Santa Coloma, cediré el compte als gestors de l’equipament per tal que en facin l’ús oportú», conclou l’impulsor de la iniciativa.