Històricament, quan la gent dels barris de Ponent s'apropa al centre sempre diu el mateix, allò de «anem a Tarragona». La frase posa en relleu un dels problemes de la ciutat, relligar el centre amb els barris. Aquesta absència de lligam es mostra de moltes maneres, i es pot encarar de moltes altres. Aquest cop ho fem des del vessant cultural i agafant la trajectòria de Marcos San José, músic de Bonavista de 22 anys, com a exemple.
Tot i la seva joventut, San José acaba de publicar un disc, 'La excusa del perdedor', que ja ha presentat a Tarragona i a Reus a finals del passat mes de juliol. El gran salt, l'instant en què va entendre què era el que volia fer la resta de la seva vida, a què es volia dedicar, va ser la nit del 26 de juliol a la Tarraco Arena Plaça quan, davant 2.000 persones i com a teloner del grup Morat (nominats als Grammy llatins, amb discos d'or i de platí i amb un 'single' amb Juanes). El cantant de Bonavista, un noi de 22 anys que treballa en una superfície comercial i viu amb els pares, va saber que «em volia dedicar a la música».
22 anys, tres grups i un disc al mercat
La història d'en Marcos San José comença a Bonavista, «al carrer 3, on ens vam mudar amb la meva família». Allí va fer un amic, en Daniel, que era el seu company d'estudis i a més a més el seu veí: «Un dia vaig veure que tocava la guitarra i després el vaig veure participar en un concurs de música i, al cap d'un any, i ja tots dos, vam prendre part en un concurs a escala nacional i vam quedar semifinalistes, vam anar a tocar a Teruel». Això va ser la llavor que va fer néixer Calle 3, el primer grup del jove cantant de Bonavista.
«Jo visc la música de manera molt intensa i el meu company de Calle 3 no tant», explica San José. «Necessitava gent amb ritmes semblants, amb passions compartides, i això és el que porta al naixement d'Òpera prima, el meu segon grup de música. A Òpera prima em trobava molt còmode, rodejat de quatre persones més».
'La excusa del perdedor' és el seu primer disc en solitari: «amb Òpera prima fèiem molts estils però quan estàs a moltes cases no saps ben bé quina és la teva i sentia que necessitava alguna cosa més. Els amics i familiars em deien que em tanqués i comencés a compondre i així ho vaig fer. Van ser quatre temes que li vaig enviar a Ramon Berlanga, de Medusa estudios, a Barcelona, l'estudi d'en Manu Guix i per on han passat Antonio Orozco, Manolo García i Macaco, entre altres».
26 de juliol, teloner de Morat a la TAP
I arriba el gran dia, el dia en què, després d'haver presentat el disc en formats familiars, a la Sala Zero de Tarragona, i una mica més grans, a la Sala Japan de Reus, en Marcos San José fa de teloner d'un grup de repercussió mundial, Morat. Era la primera gran parada d'un petit viatge de 4,9 quilòmetres, del carrer 3 de Bonavista al carrer Mallorca del centre de Tarragona, i que en Marcos ha hagut de fer «passant per Barcelona, fent un tomb per Madrid per masteritzar el disc i finalment arribant a la Tarraco Arena Plaça».
«En el meu cas els mitjans públics dels quals disposem a Ponent per fer cultura no m'han servit de res. Tampoc crec que sigui 100% feina de les administracions públiques facilitar aquests mitjans però sí que és cert que si algú aconsegueix alguna cosa no serà precisament per l'ajuda rebuda», explica San José.
És allò que dèiem a l'inici del reportatge del problema de lligam entre els barris i el centre de Tarragona. Totes les fórmules que s'han aplicat fins ara han sigut urbanístiques, necessàries però que no han servit per superar la barrera invisible existent entre el centre i Ponent. No obstant, paga la pena remarcar que el portaveu del grup municipal d'Esquerra, Pau Ricomà, té al cap un projecte per relligar els barris mitjançant la cultura, «aconseguir que un noi de Bonavista pugui venir a tocar al centre».
Marcos San José actuarà aquest diumenge al Sunset Festival de Port Tarraco i serà un dels plats forts de les festes de Bonavista que comencen aquest cap de setmana.