Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Nadal dels musulmans de Tarragona, allunyat d'arbres i tions

No participen activament en les festes, però feliciten el Nadal als veïns i s'esforcen perquè els més petits també tinguin regals en una època de l'any marcada per les joguines

El Nadal es viu des de diverses sensibilitats diferents.
El Nadal es viu des de diverses sensibilitats diferents. | Àngel Ullate

 

La comunitat musulmana de Tarragona viu les festes nadalenques allunyada dels arbres i els tions. No organitzen cap sopar ni dinar especial perquè «nosaltres ja comptem amb festivitats pròpies com la fi del Ramadà» però «compartim amb els nostres veïns la felicitat de la celebració de les festes», ha assegurat l'imam de Campclar, Mouhamed Benabderrhin, a TarragonaDigital. Això sí, les famílies s'esforcen perquè els més petits no se sentin «desplaçats» o «diferents». Per aquest motiu, «aprofitem les notes del primer trimestre com excusa per fer-los algun regal», manifestava el president del Centre Cultural Islàmic de Campclar, Abderrahmane Achour. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Veure les festes de Nadal des de fora i amb perspectiva. Això és el que fan els musulmans tarragonins quan arriba una època de l'any marcada pels dinars, els sopars i els regals. Encara que la connotació estrictament religiosa de les festes s'ha perdut amb el pas del temps, l'arrel de la celebració segueix sent el naixement de Jesús. Per aquest motiu, la comunitat islàmica no és partícip de cap esdeveniment extraordinari. Tal com diuen, «són unes vacances més».

Aprendre què és el Nadal a l'escola

Ayoub Belhadj té 23 anys. És el mitjà de quatre germans i va arribar a Tarragona quan tenia 6 anys. Aleshores, desconeixia què era el Nadal i les festivitats religioses del catolicisme. És musulmà i, com a tal, la seva família el va educar sota els valors i les costums de l'islam. Per aquest motiu, diu, «no participo en el Nadal perquè és una festa catòlica».

Belhadj, que treballa a un hospital de la ciutat i viu al barri de Bonavista, va aprendre què significaven les festes de Nadal «a l'escola, on m'ho explicaven els meus amics i els professors». «Per mi era un dia més. No celebrava res, a casa no posàvem cap arbre ni llumetes», explica. Tot i això, reconeix que «els meus pares sempre em regalaven roba abans de tornar a l'escola després de Reis». «Els meus amics sempre portaven joguines noves i m'ho explicaven,  però en cap moment em vaig sentir inferior», relata.

La mateixa pràctica van seguir els pares de l'Ayoub amb el seu germà menor, l'Ayman. «Per tal que no se sentís diferent a la resta, quan arribava aquesta època de l'any, els meus pares li compraven un detallet el dia 25 i un altre el dia de Reis», recorda.

Els musulmanes viuen des de la distància les festivitats nadalenques.
Els musulmanes viuen des de la distància les festivitats nadalenques. | Àngel Ullate

 

«Res ens prohibeix felicitar les festes als més propers»

«És una festa catòlica i nosaltres com a musulmans no hi participem, però ningú no ens prohibeix felicitar les festes als més propers i alegrar-nos per ells». Són les paraules de l'imam del barri tarragoní de Campclar, Mouhamed Benabderrhin. En la seva opinió, les festes nadalenques «no tenen el mateix significat que abans» perquè «ha perdut connotació religiosa». Tot i això, explica que «la comunitat musulmana no participa en cap acte nadalenc» perquè «nosaltres ja tenim les nostres festes». 

La celebració de fi del Ramadà és una de les dates que els musulmans marquen al calendari. «Nosaltres convidem al sacerdot de Torreforta i Campclar perquè hi participi», diu. A l'inrevés, però, la invitació encara no ha arribat. «Potser ens caldria algun tipus d'acte per acostar-nos més al Nadal», una iniciativa que ajudaria a «compartir cultures, alegria i afavorir la integració», reconeix. «És un error, ho meditarem», diu a TarragonaDigital.

El Centre Cultural Islàmic de Campclar aprofita les vacances per fer activitats

A la província de Tarragona hi viuen 68.183 musulmans, segons el darrer estudi demogràfic realitzat per la Unión de Comunidades Islámicas de España. El barri de Campclar de Tarragona és un dels indrets de la ciutat amb més població musulmana i el Centre Cultural Islàmic una de les entitats més reconegudes. El seu president, Abderrahmane Achour, explica que durant les festes de Nadal «organitzem activitats, tal com fem durant les vacances d'estiu». 

Manifesta que «sabem què és el Nadal i celebrem que són dies de festa, però no participem en cap dels actes religiosos». Pel que fa al coneixement dels nens sobre l'època nadalenca, assegura que ho aprenen a l'escola i que «per tal que no se sentin diferents,  jo aprofito les notes del primer trimestre com excusa per regalar alguna cosa».