Davant la profunda transformació social que estem vivint, en què res tornarà a ser com era, des de la Fundació Carulla, juntament amb el Museu de la Vida Rural, han volgut imaginar algunes solucions creatives per aquestes noves realitats que s'estan dibuixant i reinventar-se de manera participativa, amb l'ajuda del coneixement col·lectiu. Així neix el Mutare SOS, un cicle de tallers per reflexionar sobre la nova societat cultural.
Una cita per repensar, cocrear, transformar i trobar solucions a les noves necessitats sorgides arran de la pandèmia. El cicle de tallers de Mutare SOS porta per nom 'Els Museus Post Covid-19' i estarà composta per a tres actes que tindran lloc de manera virtual. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través d'aquest enllaç.
Museus i transformació educativa: el nou compromís amb escoles i famílies
El primer taller tindrà lloc el dia 28 de maig de 16.00 a 18.00 hores. Es plantejaran algunes qüestions per a poder obtenir respostes, relacionades amb les propostes educatives a partir d'ara, quins formats i finançament tindran. Tot això, a través d'una sessió participativa per repensar, cocrear i transformar el present i el futur dels museus. Els ponents seran en Xavier López (Escola Octavio Paz) i Maria Adzerias (Còdol Educació).
Museus i transformació econòmica: cap a un model de turisme sostenible
El segon taller tindrà lloc el dia 02 de juny a les 16.00 fins a les 18.00 hores. Amb un format de debat i reflexió es donaran respostes a preguntes com: Hem de seguir pensant els museus com a producte turístic? Com és i què vol el turista cultural? Podem fer compatible l'atenció al turisme i el treball amb la comunitat local? El turisme és fonamental per la sostenibilitat econòmica dels museus però i en clau mediambiental? Els ponents d'aquesta sessió seran Rafael López-Mónne, geògraf, fotògraf i professor a la URV i Gonzalo Gil, responsable de Drac Actiu i sotsdirector suport i innovació a INEF Lleida.
Museus i transformació social: quins són els nous reptes?
L'últim taller del cicle tindrà lloc el dia 09 de juny de 16.00 a 18.00 hores. Es tornaran a tractar i repassar els temes oberts en la celebració del Dia Internacional dels Museus 2020. Com la necessitat de tenir cura dels altres i la desigualtat social creixent a casa nostra. Com poden els programes poden donar resposta a situacions socials com la solitud o el dol o referents al tipus d'agenda que tenen els museus en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible. Els ponents seran Xavi Campos, president del Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya (CEESC) i Roser Sanjuan, responsable de programes públics del centre d'art La Panera (Lleida).