Arriben les Festes de Nada i les comunitats autònomes ja treballen en plans i estratègies que permetin flexibilitzar les restriccions imposades contra la Covid-19 perquè les famílies puguin reunir-se en aquesta època tan especial. I, per descomptat, així poder ajudar als empresaris en l'època de major consum.
Diàleg entre comunitats
Algunes regions, com Catalunya, ja han començat amb la desescalada de restriccions i està previst que altres puguin començar a fer-ho en els pròxims dies si, pel que fa a la incidència acumulada de la Covid-19, la tendència segueix a la baixa.
D'altres, com Castella-la Manxa, són partidàries d'arribar a un gran acord entre les diferents autonomies perquè tot el país imposi les mateixes restriccions, i així no tenir desigualtats entre comunitats. Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, confia que aquest gran pacte pugui arribar en els pròxims dies, tal com ha avançat en un esdeveniment celebrat a Talavera de la Reina (Toledo).
Page espera que s'aconsegueixi aquest pacte i que «no hi hagi distincions» pel que fa a les restriccions a tot el país, «es parli en l'idioma que es parli». Malgrat això, el president ha defensat les mesures que ha pres Castella-la Manxa per frenar la segona onada de la Covid-19, i que estan donant bons resultats perquè la incidència a la regió està a la baixa.
«Les mesures regionals ens han permès tenir xifres, no bones, però sí dominables. Això posa en evidència a aquelles institucions que a l'inici de la pandèmia van escollir el més fàcil, aprofitar les desgràcies per fer la pitjor de les polítiques possibles. Dona resultat l'actitud de la ciutadania», ha assenyalat.
Page també ha anunciat que en els pròxims dies es reunirà amb els presidents de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i d'Aragó, Javier Lambán, per abordar la col·laboració entre aquestes tres comunitats en aspectes sanitaris que afecten les zones limítrofes entre elles.
Emiliano García-Page ha recordat que hi ha zones que, per la seva proximitat a altres comunitats autònomes, intercanvien serveis sanitaris. Així, per exemple, l'hospital de Talavera de la Reina dona servei a gairebé 32.000 persones que provenen d'Àvila, mentre que la comarca de Molina d'Aragó, situada a Guadalajara, sol aproximar-se amb més freqüència als hospitals aragonesos.
Possible flexibilització en les restriccions per les Festes de Nadal
La resta d'autonomies ja estan preparant una possible desescalada per permetre passar unes millors Festes de Nadal, encara que molts polítics, inclòs Pedro Sánchez, ja han avisat que aquest any no seran unes festes normals. Madrid, per exemple, ha plantejat la possibilitat de flexibilitzar les mesures, ja que acumulen diverses setmanes amb incidència a la baixa, tal com ha anunciat el vicepresident, Ignacio Aguado, en la roda de premsa.
D'altres, com Catalunya, ja han iniciat un pla de desescalada que ha permès obrir aquest dilluns, 23 de novembre, els bars i restaurants que feia més de trenta dies que estaven tancats. Cal recordar que a Catalunya hi ha el confinament municipal que dura tot el cap de setmana, però aquesta mesura es podria suavitzar a partir del 21 de desembre, si les dades acompanyen.
Algunes regions com Múrcia ja estan començant a plantejar la possibilitat d'obrir també la seva restauració després de comprovar una baixada en els casos, tot i que encara esperaran uns dies per acabar de confirmar la tendència. Andalusia, per la seva banda, ha allargat totes les seves restriccions fins al dia 10 de desembre, però també ha avançat que es podrien estudiar aquestes flexibilitzacions si la situació canvia.
Altres zones, com Cantàbria, la Rioja o Astúries, encara estan immerses en el pic de la segona onada, amb els contagis creixent i la tensió dels hospitals augmentant dia a dia, així que aquests plans de desescalada encara no estan sobre la taula i dependrà de com avanci la pandèmia en aquests territoris en les pròximes setmanes.