Un nen s'ofega en 20 segons, en el temps que escrivim un missatge de mòbil

L'any 2018 ja s'han ofegat un total de 31 persones a les platges i piscines catalanes, i la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme alerta sobre l'ús del mòbil en aquests espais
Un helicòpter del SEM, en arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

La Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme ha fet balanç d'aquest estiu i les dades obtingudes fins aquest passat 31 d'agost són d'allò més preocupants i cridaneres: en el que portem d'any s'han ofegat un total de 31 persones en les platges i piscines d'arreu de Catalunya.

 

La concentració més gran de persones ofegades es troba durant els mesos de juliol i d'agost quan, de fet, aquest estiu ha mort més d'una vintena de persones. Concretament, un total de 12 durant el transcurs del primer mes i 9 al segon.

 

Els pares reconeixen que es distreuen

Durant la temporada d'estiu, la majoria de les platges de Catalunya són vigilades per socorristes, però això no elimina pas el risc d'ofegament. Els mateixos socorristes alerten que en molts casos els nens no estan degudament supervisats per un adult i els culpables són els telèfons mòbils.

 

L'especialista en seguretat aquàtica, Ramsès Martí, ho explica molt clarament: «Els socorristes són els primers que detecten com els infants estan sols i quan cerques el cuidador, el pare o la mare, veus que estan mirant el mòbil. I hem de pensar que no requereix gaire estona, el nen s'ofega en 20 segons o menys. El que triguem a escriure un missatge de text. Per tant, l'atenció ha de ser constant. Si estàs amb els infants, oblida't del mòbil».

 

Molts pares i mares reconeixen que es distreuen massa sovint, «els perds de vista en un moment. A la que els deixes de mirar, t'espantes perquè no saps on paren». Molts ho saben, però no hi posen remei: «Sé que no n'haig de fer ús, però mentiria... sí que en faig». 

 

Però d'altres sí que en són conscients del gran perill que comporta estar més atents dels telèfons mòbils que dels nens: «Les xarxes a la platja no les miro. Ja les he mirat abans de sortir de casa i quan torni a casa ja les tornaré a mirar» o «el mòbil a la motxilla guardat i fora, no volem saber-ne res. Es pot esperar el mòbil, els nens no».

 

Imatge d'arxiu d'un socorrista en una piscina | CatalunyaDiari.cat
 

 

Saber nedar, una necessitat clara

No obstant això, la majoria d'ofegaments són de persones grans, per aquesta raó el vicepresident de la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, Frederic Tortosa, explica que saber nedar ajudaria en gran mesura a reduir-los. «Si tothom sabés nedar, aquesta xifra es reduiria. Per tant, una solució ja la tenim: ensenyem a nedar. Quan? Com més aviat millor. I una altra cosa seria la identificació dels riscos que hi ha associats».

 

A més a més, un altre punt important és que cal que els vigilants també vigilin i durant la seva jornada laboral estiguin atents a tot el que passa a l'aigua en lloc d'estar llegint un llibre o mirant el telèfon mòbil com ho fan alguns dels socorristes.