Un nen de 2 anys perd un testicle després que li diagnostiquessin gasos al Tarragonès

La mare ha denunciat que la manca de pediatres al CAP ha pogut influir en l'error, tot i que el Salut ho nega

El fill de 2 anys i mig de la Natàlia ha perdut un testicle quan s'hauria pogut evitar. És el que ha denunciat la seva mare a TarragonaDigital, que després d'haver sortit del CAP de Constantí amb un diagnòstic de gasos i 48 hores després el seu fill estigués entrant a quiròfan d'urgències a l'Hospital Joan XXIII per una torsió testicular.

El divendres passat, 31 de maig, la Natàlia va anar al CAP de Constantí en una visita d'urgència perquè el seu fill de dos anys es queixava de dolor a l'engonal esquerra i coixejava una mica. El cas és que al CAP de Constantí només hi ha pediatra el dilluns, dimarts, dijous i divendres al matí i el dimecres a la tarda, i per aquest motiu va ser un metge de capçalera qui va atendre el nen. Després d'explorar-lo i veure els símptomes, li va diagnosticar gasos, receptant-li un antiinflamatori i avisant que la criatura podria tenir vòmits.

Efectivament, el nen va tenir vòmits la nit de divendres a dissabte, símptoma que encaixava amb el primer diagnòstic. El dissabte, però el nen va començar a queixar-se que li feia mal el penis, i diumenge ja tenia la zona molt inflamada. Va ser quan la Natàlia va adonar-se que el testicle esquerre del seu fill no era a dins el sac escrotal.

Una ecografia a Joan XXIII va confirmar la torsió testicular 48 hores després

Els pares del nen van decidir dur-lo a Urgències de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona on després d'una primera exploració i una ecografia, el personal mèdic va veure que es podia tractar d'una hèrnia o d'una torsió testicular. Quan la cirurgiana pediàtrica va arribar, va fer entrar la criatura a quiròfan on li van haver d'extirpar el testicle esquerre per una torsió testicular. El dolor que el nen havia estat notant durant dos dies era com el testicle s'anava entortolligant.

Des de l'Hospital Joan XXIII van informar la Natàlia que, molt probablement, si un pediatre hagués visitat la criatura o bé haguessin anat a Urgències, s'hauria pogut salvar el testicle, ja que durant les sis primeres hores es pot salvar en el 90% dels casos.

El nen va haver de ser operat d'urgència a l'Hospital Joan XXIII. | TarragonaDigital

 

La mare lamenta la manca de pediatres al CAP de Constantí

En declaracions a aquest mitjà la Natàlia lamenta que la manca de pediatres al CAP de Constantí hagi pogut influir en el desenllaç del seu fill, i que no pretén portar-ho als jutjats per un possible cas de negligència mèdica, ja que opina que el problema rau en una manca de pediatres al centre de salut constantinenc. El que vol la Natàlia és que es puguin evitar casos com el del seu fill en un futur. 

La constantinenca ja ha parlat amb  l'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, qui l'ha instat a fer una reclamació formal a l'Institut Català de la Salut (ICS) per poder fer pressió per tal d'aconseguir més pediatres al centre de salut constantinenc, petició que fa temps que persegueix el consistori. La Natàlia té previst fer una queixa formal al CAP de Constantí i a l'ICS, així com una instància a l'Ajuntament. 

L'ICS afirma que a Constantí no hi falten pediatres

La Direcció d'Atenció Primària del Camp de Tarragona afirma a TarragonaDigital que al municipi de Constantí no hi falten pediatres. «La pediatra de Constantí fa molts anys que hi passa visita i és molt estimada», asseguren des de l'Institut Català de la Salut. Segons els estudis que es van realitzant des del Departament de Salut i l'ICS sobre les càrregues i les necessitats de cada territori segons la seva població, Constantí està cobert. 

Segons l'ICS, el diagnòstic d'una torsió testicular no és exclusiu del pediatre, així que un metge de capçalera també hauria pogut diagnosticar-ho, i que «una errada el pot tenir qualsevol professional, sigui pediatre, metge de família o cirurgià».