Segons l’Institut Català d’Estadística de Catalunya hi ha més de 500 dones inscrites als registres civils del país amb el nom de Mel. Malgrat això, un jutge ha prohibit posar aquest nom als pares d’una nena. Ho explica TV3. Des de petita, Laia Rovira tenia decidit que si tenia una filla es deia Mel. La seva parella, Antoni Calderón, amb el temps hi va estar d’acord i la nena va néixer farà un any i mig.
Fins aquí tot bé però els problemes van sorgir quan van anar a inscriure la filla al Registre Civil de Cerdanyola. Els pares van rebre la negativa del jutge. Segons el magistrat, el nom de Mel incomplia la llei perquè faria confusa la identificació: «Mel és un nom d’origen hebreu –diu la providència del jutge-. Se suspèn la pràctica de la inscripció registral sol·licitada». A partir d’aquí, el jutge va donar als pares tres dies perquè canviessin de nom o en posaria un d’ofici: Amèlia o Melissa.
Els pares es neguen i presenten un recurs
Lògicament, els pares es van negar i van recórrer la decisió del jutge, «M’acabava de treure la identitat de la nena. Li va canviar el nom i ara jo he de donar-li una nova identitat? Vam anar al jutjat i si l’arribo a trobar, me’l menjo». Tot i el recurs, provisionalment han hagut de posar el nom d’Adela fins que coneguin la resolució final, que pot tardar un any i mig.
El cap de l’oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Antonio Rabella i Ribas, explica a TV3 que «Mel és un nom comú i adequat per fer-lo servir com a nom d’una nena» i que per tant «no és un nom estrany. És un nom correcte». Per tot plegat, els pares s’han vist obligats a inscriure la seva filla a l’escola bressol i al Centre d'Atenció Primària amb el nom d’Adela. La burocràcia no entén de problemes i no accepta Mel.