Segons informa l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), avui dia sabem que el que mengem durant els primers anys de les nostres vides condiciona el nostre estat de salut al llarg de la nostra vida. Actualment, hi ha coneixements científics que conclouen que determinats tipus d'alimentació durant els primers anys de vida poden augmentar o disminuir el risc de patir certes malalties en la vida adulta. Per exemple, se sap que la lactància materna durant els primers mesos de vida protegeix de l'obesitat en edats posteriors.
Què és TOMI i en què consisteix l'estudi?
TOMI és l'acrònim en anglès d'«Estudi d'Intervenció de Llet Infantil» (Toddler Milk Intervention study). L'objectiu de TOMI és estudiar com la llet de creixement (tipus '3') pot prevenir el desenvolupament d'obesitat en edats posteriors de la vida en funció de la seva composició de proteïnes. És per això que busquen infants sans que tinguin una edat entre 11 mesos i mig i 13 mesos i mig que prenguin llet de fórmula. Actualment, hi ha 840 participants a la zona de Tarragona i Reus i volen arribar als 1.000.
Si es participa en l'estudi, s'haurà de consumir una llet de creixement des dels 12 mesos fins als 24 mesos de vida, a més d'assistir a un total de cinc visites als seus centres hospitalaris —Hospital Universitari Sant Joan de Reus i Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII— repartides entre els 6 anys de vida. Al llarg d'aquestes visites es realitzarà un seguiment del creixement i desenvolupament dels nens i nenes. Per participar-hi només cal adreçar-se a la Unitat de Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (carrer Sant Llorenç, número 21, Reus), trucar als telèfons 977 759 364, 977 359 365, 616 891 314 (Reus) o al 619 733 840 (Tarragona). O bé enviar un correu electrònic a tomi.urv@gmail.com.
Un 12% dels infants catalans pateixen obesitat
La recerca en nutrició infantil se centra en el desenvolupament de fórmules làcties infantils que imitin al màxim possible les propietats de la llet materna, perquè s'utilitzin quan no es pot seguir alletant. Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l'obesitat afecta un 12% dels infants catalans i un 31,8% dels infants d'entre 6 i 12 anys té excés de pes i un 19% pateix sobrepès. Aquest estudi és una col·laboració internacional d'investigadors de la Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà de la URV i de l'IISPV, els Hospitals Joan XXIII de Tarragona i Sant Joan de Reus amb el Departament de Medicina Metabòlica i Nutricional de la Universitat de Munic i l'Hospital de Nens Dr. Von Hauner a Alemanya.